Červenec 2011

Grilovaný bůček

22. července 2011 v 12:03 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže, 7 stroužků česneku, lžička mletého kmínu, šťáva z půlky citronu, 4 lžíce olivového olej, lžičky tymiánu, 1 dl černého piva, sůl, špetka citronového pepře, 3 snítky šalvěje, 3 snítky majoránky

Připravujeme: V misce smícháme marinádu ze všech ingrediencí, šťávu z citronu, olej, pivo, trochu pepře, soli a mletého kmínu. Bylinky posekáme a promícháme s prolisovaným česnekem. Poté bůček nakrájíme na centimetrové plátky, potřeme bylinkami s česnekem a naložíme do marinády nejméně na 2 hodiny, komu se to podaří nechat přes noc, o to je výsledek lepší. Takto připravené maso položíme na gril nebo lávový kámen (potřený zbylým marinádovým olejem) a pozvolna grilujeme. Během grilování maso otáčíme a potíráme zbylou marinádou.

Bramboračka

21. července 2011 v 11:58 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 4 větší brambory, zeleninu (mrkev, petržel, celer), kmín, majoránka (asi půl lžíce), houby, česnek

Připravujeme: Brambory nakrájíme na kostky a dáme je vařit do osolené vody, přidáme zeleninu, kmín, majoránku a houby. Když jsou brambory měkké-odstavím, rozšťouchám a dám zpět na plotnu, přidám česnek 3-5 stroužků a přibližně 10 min. povařím. Přidáme maggi, osolíme a dalších 15 minut povaříme.

Rybízové řezy

20. července 2011 v 11:39 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: Piškot: 4 vejce, 160g cukru, 1 vanil.cukr, 150g polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva, citrónová kůra
Krém: krém v prášku z vaječného likéru, 250ml mléka, 80g másla, 250g rybízu

Připravujeme: Žloutky šleháme s cukrem, přidáme nastrouhanou citr. kůru, vanil.cukr a střídavě našlehaný sníh z bílků a mouku. Poté pečeme na vymazaném a vysypaném plechu přibližně na 180°C asi 15 minut. Krém ušleháme s mlékem,přidáme máslo a došleháme. Do krému přidáme rybíz a natřeme na upečený piškot. Nakonec ozdobime kuličkama rybízu. Necháme vychladit.