Červen 2011

Lososová pomazánka

30. června 2011 v 17:40 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme: 50 g uzeného lososa, 3 natvrdo vařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citron.šťáva, 2 lžíce mléka, sůl

Připravujeme: Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citron, šťávu a sůl. Vše důkladně mícháme.

Dušené papriky s houbami

29. června 2011 v 17:52 | Kačenka Boráčková |  Výměna ikonek
Potřebujeme: 10 dkg zelených paprik, 20 dkg čerstvých hub, 2 vejce, cibuli, olej , kmín, sůl

Přpravujeme: Očištěné houby pokrájíme na plátky, opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby a na proužky nakrájenou papriku. Poté osolíme, okmínujeme a dusíme. Měkké houby s paprikami zalijeme vejci a za stálého míchání necháme vejce srazit.

Cibulová pomazánka

29. června 2011 v 17:37 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme: 1 čerrvená cibule, 1 žlutá cibule, 2 jarní cibulky, 1 jablko, 100 g taveného sýra, 200 g pomazánkového másla

Připravujeme: Všechny druhy cibule nakrájíme nadrobno a smícháme s postrouhaným jablkem, pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Kdo chce, může ještě dochutit špetkou soli. Pomazánku podáváme s chlebem nebo topinkami.

Celerová pomazánka

28. června 2011 v 17:23 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme: 1 malý celer, 70 g šunkového salámu, 100 g cihly, 2 kyselé okurky, sůl, pepř, majolka

Připravujeme: Celer, salám, sýr a okurky nastrouháme najemno, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou.

Anglická kari polévka

28. června 2011 v 17:03 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 1 větší mrkev, 100 g celeru, 2 cibule, 1 lžička kari, 4 hrnky drůbežího vývaru, 1/2 jablka, 1/2 hrnku drůbežího masa(nebo šunky), tymián,, 100 ml sladké smetany, hladká mouka, tak 2 hrstě rýže, pažitka, olej, sůl.

Přpravujeme: Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, za chvilku přidáme mouku, dosmažíme a dáme kari, zalijeme studeným vývarem. Vaříme půl hodiny, poté vložíme do polévky na kousky nakrájené jablko, rýži, pepř, tymián, osolíme a vaříme ještě 10 minut. Nakonec přidáme smetanu a pažitku.

Meduňková zmrzlina

28. června 2011 v 16:59 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 2 hrnky čerstvých meduňkových lístků, 1 a 1/2 hrnku mléka, 1 a 1/2 hrnku šlehačky, 3/4 hrnku cukru, 6 žloutků, špetka soli

Piřpravujeme: Meduňkové listy ohřejeme s mlékem, 1/2 hrnkem šlehačky a cukrem. Necháme hodinu odležet. Poté vyndáme lístky ze směsy a přes sítko pořádně vymačkáme. Směs znovu ohřejeme a pomalu přidáme smíchané žloutky. Mícháme neustále, dokud směs nezhoustne. Nakonec zbytek šlehačky dáme do mísy, která je ponořená v ledové vodní lázni, a přidáváme meduňkovou směs. Mícháme dokud směs nezchladne. Dáme do lednice zchladnout a můžeme udělat ve zmrzlinovači.

Dušená mrkev

25. června 2011 v 18:33 | Kačenka Boráčková |  Omáčky
Potřebujeme: 1 kg mrkve, 1 cibule, trocha mouky, trocha cukru,sůl.

Připravujeme: Nastrouháme mrkev, ale před tím ji očistíme. V kastrolku dáme usmažit cibuli a pak na to dáme nastrouhanou mrkev, chvíli dusíme, pak zalijeme vývarem nebo vodou a osolíme. Před koncem dáme trochu cukru a necháme ještě povařit.

Čokoládo-banánové toasty

25. června 2011 v 17:39 | Kačenka Boráčková |  Sladká jídla
Potřebujeme: Toastový chléb 4 plátky, banán 1 ks, hořká čokoláda 1 tabulka (může být i mléčná), máslo na potření, moučkový cukr na posypání

Připravujeme: Oloupeme banán a nakrájíme ho na kolečka cca 0,5cm. Čokoládu rozlámeme na jednotlivé dílky. Spodní dno sendvičovače potřeme lehce máslem a položíme na něj vedle sebe 2 plátky toastového chleba. Na každý plátek položíme plátky banánů a kousky čokolády a přiklopíme dalšími dvěma plátky toastového chleba. Ty potřeme na povrchu lehce máslem. Sendvičovač zavřeme a toasty upečeme dozlatova. Hotové toasty opatrně vyjmeme a rozdělíme na talíře. Posypeme moučkovým cukrem a celé můžeme dozdobit čerstvým ovocem a ihned podáváme.

Jablečný salát se zeleninou

25. června 2011 v 15:17 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 5 jablek, 2 rajčata, malá salátová okurka, šťáva z 1 citronu, 1/4 l kysané smetany.

Připravujeme: Jablka a okurku nakrájíme na kostičky, rajčata na plátky. Vložíme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a zalijeme smetanou. Nakonec osolíme a dochutíme pepřem nebo jiným kořením podle chuti.

Dietní rybí polévka

24. června 2011 v 16:12 | Kačenka Boráčková |  Dietní jídla
Potřebujeme: 1 hlava z kapra a rybí vnitřnosti, 6 dl vody, sůl, 1 hrnek nastrouhané kořenové zeleniny, 2 lžíce dětské krupičky, 1 lžíce másla nebo smetany.

Přirpavujeme: Očištěnou rybí hlavu a vnitřnosti vložíme do studené vody, osolíme, uvedeme do varu a uvaříme doměkka. Vývar slijeme, přidáme do něj na nudličky nastrouhanou kořenovou zeleninu a povaříme. Poté krupičku upražíme na pánvi nasucho, vsypeme ji do rybího vývaru se zeleninou a povaříme přibližně 10 minut. Do hotové polévky vmícháme trochu másla nebo lžíci smetany.

Dušení houby

24. června 2011 v 14:02 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: /2 kg hub, kmín, sůl, trocha pepře, 1 cibule, 50 g másla nebo tuku.

Připravujeme: Na úpravu se hodí všechny druhy jedlých hub. Houby nejprve očistíme od nečistot z lesa, opereme a rozkrájíme na menší kousky. Poté na másle pak zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme kmín, houby, sůl a trošku pepře a dusíme 15 minut. K pokrmu doporučujeme chléb nebo opékaný toust.

Jahodový koláč

23. června 2011 v 20:56 | Kačenka Boráčková |  Sladká jídla
Potřebujeme: 3 vejce, 250 g moučkového cukru, 180 hrubé mouky, 70 g másla a jahody na posypání.

Připravujeme: Musíme žloutky a polovinu cukru utřít do pěny. Poté z bílků udělat sníh, přidáme polovinu cukru a velmi zlehka zamícháme. Mouku, rozehřáté máslo a sníh z bílků vmícháme ke žloutkům. Nakonec dodělané těsto dáme do předem vymyzané a vysypané formy, poklademe jahodami a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Až se koláč dopeče nakrájíme na řezy, které pocukrujeme.

Bábovka z tvarohu

23. června 2011 v 20:48 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 250 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 120g másla, 350 g polohrubé mouky, 3 vejce, prášek do pečiva, sklenička vlažného mléka, rozinky.

Připravujeme: Žloutky, tvaroh, cukr, máslo utřeme, přidáme mouku smíchanou s práškem, rozinky a mléko a nakonec musíme vmíchat tuhý sních z bílků. Poté těsto přendáme do vymazané formy a zvolna pečeme. Nakonec vychladlou bábovku pocukrujeme.

Kynuté lívance

21. června 2011 v 19:58 | Kačenka Boráčková |  Sladká jídla
Potřebujeme: 300 g hladké mouky, špetka soli, 500 ml mléka, 1 lžíce krystalového cukru, 1 vejce, 1 lžíce rumu, 20 g čerstvého droždí, olej na smažení

Připravujeme: Do trochy vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Poté přikryjeme a v teple necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, rum, zbytek mléka, kvásek a rozmícháme na hladké těsto. Pod utěrkou necháme nakynout, než viditelně zvětší objem přibližně 30-45 minut. Rozpálenou pánev lehce potřeme olejem a naléváme naběračkou těsto. Rozetřeme na požadovanou velikost a z obou stran opečeme. Hotové amolety plníme podle zvyklostí (džemem, ochuceným tvarohem a libovolně ozdobíme.

Těstovinový salát

20. června 2011 v 18:53 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 250 g uvařených drobnějších těstovin, 250 g krabích tyčinek, 150 g očištěných ředkviček, 5 velkých listů hlávkového salátu, 100 g majonézy

Připravujeme: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Rozmražené krabí tyčinky a ředkvičky pokrájíme na kousky. Oprané a osušené listy salátu nakrájíme na nudličky. Poté všechno smícháme s vychladlými těstovinami a s majonézou, dobře promícháme a dáme vychladit.