Květen 2011

Barevný paprikový koláč

31. května 2011 v 13:00 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 1 listové těsto (50 dkg), po jedné paprika-dc270/" title="Paprika">paprice červené, žluté a zelené, 1 cibule nebo kousek pórku, petrželka nebo pažitka, 15 dkg tvarohu, 2 dl sladké smetany, 5 vajec, sůl, pepř, sušená mletá paprika.

Připravujeme: Papriky nakrájíme na úhledná kolečka, cibuli nebo pórek na kroužky. Z těsta vyválíme plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu tak, abychom měli zvýšený okraj. Na těsto ozdobně poskládáme barevná kolečka z paprik a přidáme nakrájenou cibulku nebo pórek. V misce smícháme tvaroh, smetanu, rozšlehaná vejce, sůl, pepř a mletou papriku. Nakonec tvarohovou směsí zalijeme kroužky paprik a posypeme petrželkou nebo pažitkou. Pečeme asi 30 minut.

Čokoládový nákyp

31. května 2011 v 12:34 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 1/2 smetany, 300 g žemlí, 150 g čokolády, 6 vajec, 60 g másla, 60 g pískového cukru, 50 g kandovaného ovoce, vanilkový cukr.
Připravujeme: Musíme povrch žemliček ostrouhat a teprve pak je nakrájíme na plátky a namočíme do smetany. Pak rozmočené dáme do hrnce, zahřejeme a umícháme hustou kaši. Do ještě horké kaše vmícháme nastrouhanou čokoládu a necháme vychladnout. Poté máslo utřeme se žloutky a cukrem a postupně přidáváme po částech kaši, ovoce a nakonec vmícháme opatrně tuhý sníh. Pečeme ve vymazané a vysypané pečící misce přibližně 20 minut.

Jahodové knedlíky

31. května 2011 v 12:09 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 40 dkg hrubé mouky, 15 dkg měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, 2 vejce, 2-2,5 dl mléka, sůl.

Připravujeme: Vejce utřeme s máslem a tvarohem. Pak střídavě přidáváme mouku a mléko a osolíme. Vypracujeme těsto, rozválíme je na 5 mm silný plát a nakrájíme na čtverečky. Do každého zabalíme jahodu, kterou můžeme obalit v moučkovém cukru. Poté knedlíky uvaříme ve vroucí, mírně osolené vodě. Doba varu přibližně asi 7 minut od doby, kdy vyplavou. Nakonec podáváme posypané cukrem nebo polité jahodovým jogurtem.

Bylinkové nočky

31. května 2011 v 11:50 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 15 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, apod.), 1 lžíce másla, trochu mléka na rozředění, špetka prášku do pečiva, sůl.

Připravujeme: Máslo utřeme s bylinkami, vejcem a solí. Poté přidáme mouku a kypřící prášek a podle potřeby mléko. Namočenou lžičkou vykrajujeme nočky, které zaváříme do vroucí polévky. Nakonec povaříme přibližně 5 minut.

Bramboráková polévka

31. května 2011 v 11:40 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 1,5 l vývaru z masa, kostí nebo 1 kostky masoxu, 3 brambory, 1 vejce, hladká mouka, 3 stroužky česneku, majoránka, 1 cibule, 1 větší mrkev, petrželka nebo pažitka, sůl, trochu sádla nebo oleje.

Připravujeme: Do vývaru nakrájíme nebo nastrouháme mrkev a vše uvedeme do varu. Mezitím v misce připravíme těstíčko jako na bramborák. Poté brambory nastrouháme, přidáme vejce, prolisovaný česnek, vejce, sůl, majoránku a zahustíme moukou. Na pánvi osmahneme na tuku cibuli nakrájenou na kolečka a rozebranou na kroužky nebo nadrobno nakrájenou. Jakmile je mrkev v polévce povařená, zavařujeme pomocí lžičky do vroucí polévky připravené těstíčko. Nakonec povaříme přibližně 10 minut a pak přidáme do polévky osmaženou cibuli a sekanou petrželku nebo pažitku.

Grilovací špízy a zelenina na grilu

31. května 2011 v 11:18 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: slaninka,někaká párky, paprika, cibule, uzenina , plátky bůčku, žampiony, pórek. Marináda: sojová omáčka, olej, sůl, grilovací koření, česnek, paprika, trošku pepře.

Připravujeme: Musíme nejdříve maso nakrájet na plátky a naložíme ho do marinády.Zeleninu zatím nenakládáme tu naložíme chvilku před napichováním. Potom napichujeme na jehle postupně všechny přísady, které jsou naložené v marinádě. Pak postupně vkládáme špízy a buček s celýma žampionama, které před tím trošku pokapeme olejem. Pokud nám to začne trošku víc hořet zakápneme vodou. Nakonec žampiony posolíme.

Fazolová omáčka

30. května 2011 v 17:36 | Kačenka Boráčková |  Omáčky
Potřebumeje: 1 kg fazolí, 1 cibule, mouka na zaprášení, sůl, trocha mléka nebo smetany asi 100 ml, kopr, trochu octa nebo citr. šťávy.
Připravujeme: Fazole opereme a nakrájíme na šikmé kousky. Do kastrola si připravíme cibuli kterou usmažíme a zasypeme moukou a poté zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme fazole, osolíme a dusíme do měkka. Nakonec potom zalijeme mlékem nebo smetanou. Nakonec dáme kopr, trochu octa. Podáváme s bramborem nebo s těstovinama.

Bílá česnečka

26. května 2011 v 16:19 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 1 l vývaru, 1/2 l plnotučného mléka, 2 lžíce sádlo syrové">sádla nebo oleje, 2 lžíce hladké mouky,sůl, pepř, kari koření. 6-8 stroužků česneku, nadrobno nakrájený pórek, jablko, kousek květáku a na kostičky nakrájené brambory.

Připravujeme: V hrnci rozehřejeme tuk, osmažíme na něm nadrobno nasekaný česnek a lžičku kari koření. Pak zasypeme hladkou moukou, lehce ji osmažíme, zalijeme studeným vývarem a rozmícháme. Osolíme, opepříme a přidáme jemně nakrájené brambory a zeleninu. Nakonec doplníme cca 1/2 l mléka na přiměřenou hustotu a povaříme 15 minut. Podáváme s osmaženou houskou.

Bramborové špízy se šunkou

25. května 2011 v 15:04 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: 8 velkých brambor, 2 papriky, cibuli nejlépe červenou, sůl, 4 lžíce pesta,šunka, černý pepř, olej na smažení.

Připravujeme: Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou potom je rozkrájíme na půlměsíčky a vaříme v osolené vodě 10-12 minut. Pak je scedíme a necháme je okapat. Papriky omyjeme, cibuly oloupeme a vše nakrájíme na kostky pozor cibuli rozdělíme na měsíčky ta se nekrájí na kostky. Každý kousek brambory potřeme pestem a obalíme plátkem šunky. Na kovové jehly nebo dřevěné špejly pak střídavě napichujeme obalené brambory, cibuli a papriku. Špízy osolíme a opepříme nakonec před smažením. Na pánvi rozehřejeme tuk a po obou stranách opékáme dozlatova. Na talíři pak můžeme špízy obložit zeleninou.

Aspiková mísa

24. května 2011 v 17:00 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 30 dkg bramborového salátu, 20 dkg šunky nebo šunkového salámu, 10 dkg tvrdého sýra, 4 vařená vejce, 5 sterilovaných okurek, sterilovaná kapie, hrášek, 1 balíček želatina, 1/2 l vývaru.

Připravujeme: Do vhodné mísy navrstvíme bramborový salát, překryjeme jej plátky šunky, na ně položíme plátky vařených vajec a mezi ně můžeme nasypat na kostičky nakrájené okurky, případně i jinou zeleninu. Dále navrstvíme plátky sýra, opět plátky vajec a znovu plátky šunky. Poté povrch ozdobíme kolečky vajec, vějířky nebo plátky okurek, sterilovanou kapií a hráškem. Podle návodu uvaříme želatinu, dochutíme ji na sladkokyselou chuť a přelijeme navrstvené suroviny. Nakonec necháme v chladu ztuhnout.

Banánový salát s jablky

24. května 2011 v 15:56 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 2 banány, 4 jablka, citronová šťáva, ořechy.

Připravujeme: Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a zakapeme citronovou šťávou. Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo a vmícháme do banánů. Poté povrch ozdobíme ořechy a podáváme. Místo ořechů můžeme jenom přelít oslazeným jogurtem.

Bábovka s vaječným koňakem

23. května 2011 v 16:40 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 30 dkg polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 5 vajec, 20 dkg pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/4 l oleje, 1/4 l vaječného koňaku.
Připravujeme: Vejce, pískový a vanilkový cukr ušleháme do pěny, přidáme olej, vaječný koňak, prášek do pečiva a nakonec mouku. Poté vzniklým těstem naplníme vymazanou a vysypanou bábovkovou formu a pečeme v předehřáté troubě. Ještě horkou bábovku vyklopíme a sypeme moučkovým cukrem.

Jablečný salát se zeleninou

19. května 2011 v 16:37 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 5 jablek, 2 rajčata, malá salátová okurka, šťáva z 1 citronu, 1/4 l kysané smetany.

Připravujeme: Jablka a okurku nakrájíme na kostičky, rajčata na plátky. Vložíme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a zalijeme smetanou. Nakonec osolíme a dochutíme pepřem nebo jiným kořením podle chuti.

Hermelínový salát

18. května 2011 v 16:20 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 2 Hermelíny, 10 dkg šunkového salámu, 1 jablko, 1 cibule, 1 čerstvá sterilovaná kapie, 2 lžíce sterilovaného celeru, 10 dkg majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku, sůl, citronová šťáva, koření podle chuti.

Připravujeme: Hermelín a salám nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, jablko, celer a kapii na nudličky. Promícháme a přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí a rozetřeným česnekem. Poté znovu promícháme a dochutíme citronovou šťávou a kořením podle chuti. Podáváme s celozrnným pečivem.

Houbová omáčka

17. května 2011 v 13:47 | Kačenka Boráčková |  Omáčky
Potřebujeme: 2 hrsti sušených hub ( nejlépe hříbků ), 1 smetana ke šlehání, 1 menší cibule, sůl, kmín, 4 lžíce oleje, 4 lžíce hladké mouky, 1 l houbového vývaru z kostky

Připravujeme: Houby namočíme nejméně na dvě hodiny do vody. Cibulku jemně posekáme a zesklovatíme na oleji. Houby přecedíme a vyluhovanou vodu zachytíme. Přidáme k opečené cibuli, posypeme kmínem a opékáme 2 minuty. Poté přidáme mouku a opražíme ji dohněda, zalijeme vývarem z kostky, vyluhovanou vodou, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Nakonec opatrně vlijeme smetanu a povaříme ještě asi 2 minuty.