Duben 2011

Africké kari

29. dubna 2011 v 17:01 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: Kuřecí maso (celé kuře - rozporcované a vykostěné) 1 ks, Olivový olej 1 lžička, Cibule 1 ks, Česnek 2 stroužky, Bobkový list 1 ks, Rajčata oloupaná 1 plechovka, Kari 2 lžičky, Kokosové mléko 1 plechovka, 1 Citron

Připravujeme: Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari, osolíme a vaříme přibližně 5 minut. Poté přidáme kuřecí maso a vaříme, dokud maso neztratí svou růžovou barvu. Zmírníme teplotu, přidáme kokosové mléko a za občasného míchání vaříme dalších 15 minut. Těsně před podáváním vmícháme šťávu z citronu.

Losos na grilu

28. dubna 2011 v 16:59 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 4 ks lososa s kůží, sůl, pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžičky tatarky (hellmanns), 1 lžicka meruňkového džemu, 1 lžička kari

Připravujeme: Lososa osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme kůží dolů na gril. Přibližně po 5 minutách otočíme. Nakonec na hotovou rybu vytvoříme nok z omáčky, kdy smícháme hellmannsku, džem a kari.

Bramboráky

27. dubna 2011 v 16:20 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: 1 kg brambor, 2 ks vejce, 5 lžic mléka, 3 - 4 stroužky česneku, 120 g hladké mouky, olej, sůl, pepř, majoránka

Připravujeme: Syrové brambory nejdříve oškrábeme a nastrouháme. Přidáme vejce, koření a podle potřeby mléko a mouku. Těsto totiž nesmí být úplně tuhé. Poté si na pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a placičky z bramborového těsta osmažíme z obou stran. Podáváme teplé nebo studené.

Čočka na kyselo

26. dubna 2011 v 16:03 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: 500 g čočky, 3 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, ocet, 1 cibule, sůl, pepř

Připravujeme: Propranou čočku necháme odstát alespoň na hodinu ve studené vodě. V té samé vodě, kterou ale osolíme, čočku uvaříme doměkka. Poté na rozpáleném oleji nebo sádle orestujeme dozlatova cibulku, zaprášíme moukou, přidáme ocet a zalijeme trochou vody. Chvíli povaříme a přidáme do uvařené čočky. Nakonec ochutíme solí a pepřem. Čočku na kyselo podáváme s párkem nebo volským okem a kyselou okurkou.

Italské špagety

23. dubna 2011 v 13:27 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: 1 balíček špaget, 250 g mletého masa, 1 malý rajčatový protlak, 70 g cibule, 20 g hladké mouky, 40 g oleje, 3 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra na strouhání, vegeta sůl, pepř

Připravujeme: Špagety uvaříme podle návodu na sáčku. Pak je scedíme a udržujeme je v teple. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova a k ní přidáme maso, které zprudka opečeme. Zaprášíme moukou, chvíli posmažíme a zalijeme vodou. Poté vaříme přibližně deset minut a přidáme rajčatový protlak. Osolíme, okořeníme, dochutíme vegetou a přidáme utřený česnek. Nakonec dusíme, než maso bude měkké. Špagety se směsí na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.

Kuře na paprice

22. dubna 2011 v 13:23 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme: 1 kuře nebo prsa či stehna, 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění), 4 lžíce sladké papriky, 3 dl sladké smetany, 1 cibule, 350 ml vody, 4 dl mléka, 1/2 bujónu, olej, sůl

Připravujeme: V hrnci nebo papiňáku zpěníme cibuli s paprikou a zalijeme vodou. Do toho dáme osolené maso a vaříme nebo dusíme doměkka. Potom kuře vyndáme a do šťávy, která zůstala, přidáme smetanu, mléko a bujón. Omáčku poté zahustíme jíškou z mouky a vody. Nakonec dvě nebo tři minutky povaříme, podle chuti osolíme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Česnečka

21. dubna 2011 v 13:06 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 4 ks středně velkých brambor, 2 paličky česneku, 1 hovězí bujón, 1 ks cibule, chlebové krutony, nastrouhaný sýr, olej nebo sádlo, sůl, pepř, majoránka

Připravujeme: Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji nebo sádle. Přidáme prolisovaný česnek, krátce osmahneme a zalijeme horkou vodou. Brambory, které nakrájíme na kostičky, přidáme spolu s bujónem, osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté vaříme, dokud brambory nezměknou a přidáme majoránku. Česneková polévka snese pro větší sílu klidně další česnek. Nakonec do hotové česnečky na talíři přidáme krutony a posypeme sýrem.

Grilovaná bageta

20. dubna 2011 v 14:34 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 1 bageta, 4 stroužky česneku, 10 dkg změklého másla, trochu soli.

Připravujeme: Máslo utřeme s prolisovaným česnekem a solí. Bagetu vždy asi po 2 cm nakrojíme, ale nedokrojíme. Spodní kůrka musí zůstat vcelku. Utřeným česnekovým máslem potřeme zářezy z obou stran. Nakonec bagetu zabalíme do alobalu a za občasného obracení grilujeme zhruba 10 minut.

Čokoládo-banánové toasty

19. dubna 2011 v 14:17 | Kačenka Boráčková |  Sladká jídla
Potřebujeme: Toastový chléb 4 plátky, hořká čokoláda (1 tabulka), máslo na potření, 1 banán, moučkový cukr na posypání

Připravujeme: Oloupeme banán a nakrájíme ho na kolečka cca 0,5cm. Čokoládu rozlámeme na jednotlivé dílky. Spodní dno sendvičovače potřeme lehce máslem a položíme na něj vedle sebe 2 plátky toastového chleba. Na každý plátek položíme plátky banánů a kousky čokolády a přiklopíme dalšími dvěma plátky toastového chleba. Ty potřeme na povrchu lehce máslem. Poté sendvičovač zavřeme a toasty upečeme dozlatova. Hotové toasty opatrně vyjmeme a rozdělíme na talíře. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a celé můžeme dozdobit čerstvým ovocem a ihned podáváme.

Okurkový salát

18. dubna 2011 v 18:49 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 1 větší salátová okurka, cukr, ocet, sůl, pepř, voda

Připravujeme: Salátovou okurku okrájíme ze slupky a nastrouháme na hrubém struhadle. V půl litru vody rozmícháme cukr, ocet, sůl a pepř. Zálivka by měla mít příjemně sladkokyselou chuť. Když je zálivka hotová, zalijeme jí nastrouhané okurky a dáme na půl hodiny vychladit do lednice. Sice můžeme podávat rovnou, ale je opravdu lepší vydržet, protože okurky potřebují natáhnout chuť zálivky.

Bábovka s banány

17. dubna 2011 v 17:43 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 250 g másla nebo Hery, 250 g jemného krystalového cukru, 250 g polohrubé mouky, 250 g hodně zralých rozmixovaných banánů, 4 vejce,1 pečivový prášek, 1 vanilkový cukr

Připravujeme: Rozehřejeme troubu. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Utřeme tuk s cukrem, vmícháme žloutky. Poté přidáme rozmixované banány a střídavě mouku, smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou, nakonec opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků. Vlijeme do bábovkové formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut.

Grilovaná křidélka s vodkou

13. dubna 2011 v 15:48 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 12 kuřecích křidélek,sůl Marináda:5 lžic oleje,1 lžíce sojové omáčky,2-3 lžíce vodky(já dávám absolutku),1 lžíce medu,paprika nebo česnek,jak kdo má rád,koření na drůbež

Připravujeme: Nejdříve si připravíme marinádu z uvedených surovin. Poté křidélka omyjeme, osušíme a osolíme. Vložíme do směsi a necháme do druhého dne uležet. Druhý den grilujeme a potíráme zbytkem marinády.

Kuřecí polévka s játrovou rýží

13. dubna 2011 v 15:37 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: Kuřecí droby,1 cibule,kořenová zelenina,25 dkg kuřecích jater,1 vejce,strouhanka, 3 str.česneku,majoránka,sůl,vegeta,petrželka
Připravujeme: Droby dáme vařit do studené vody, přidáme zeleninu, osolíme a vaříme doměkka.Játra umeleme,promícháme s vejcem a utřeným česnekem,osolíme,okořeníme a zahustíme strouhankou.Pak protlačujeme přez hrubé struhadlo do polévky,přidáme pokrájené obrané drůbky,polévku dochutíme vegetou -povaříme a nakonec přidáme posekanou petrželku.

Grilovaná zelenina

12. dubna 2011 v 15:33 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 1 kg brambor, 2 velké cibule, 1 červená cibule, pórek, 1 větší nebo 2 malé cukety, žampiony, 5 mrkví, 3 bílé papriky, koření Grilovaná zelenina od Vitany, olej, alobal

Připravujeme: Brambory oloupeme a nakrájíme na tenší kolečka. Cibule překrojíme na osminky, pórek a mrkve na kolečka, cukety oloupeme a nakrájíme na kostičky, žampiony a papriky na plátky. Samozřejmě si můžeme přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi. V míse vše smícháme a zasypeme kořením a přidáme trošku oleje. Ideální je nechat přibližně 2 hodiny uležet, ale není to nutné. Přichystáme si alobalové misky, do který rozdělíme uleželou zeleninu. Pokud nemáme misky, uděláme si z alobalu balíčky. Dobře zabalíme, aby nevytékala šťáva a dám na gril. Z každé strany aspoň 15 minut. Pokud máte gril pořád plný masa a na zeleninu by se nedostalo, tak uleželou zeleninu dejte do zapékací mísy a upečte v troubě přibližně na 200°C asi 30 minut. Zelenina krásně pustí šťávu a je to fakt dobré.

Buchta s tvarohem

11. dubna 2011 v 16:59 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 2 žloutky, 250 ml mléka, 42 g droždí, 180 g rozpuštěné hery
náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2 bílky, 1 vanilkový cukr, 3-4 lžíce moučkového cukru, trochu mléka, hrst rozinek

Připravujeme: Suroviny na náplň rozmícháme dohladka, osladíme podle chuti, nakonec vmícháme rozinky.Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přikryté necháme vzejít.Zatím v míse smícháme mouku se solí, žloutky a vychladlou rozpuštěnou herou. Pak vmícháme kvásek a vypracujeme těsto.Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na velikost hlubšího plechu a rozetřeme na ně náplň. Přikryjeme druhou rozválenou polovinou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zrůžovění povrchu (přibližně 20 minut). Nakonec po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme na kousky.