Březen 2011

Banánové tiramisu

31. března 2011 v 13:32 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 1 balíček dětských piškotů, 2 balíčky tvarohu, 4 banány, 1/2 hrnku rozpustné nebo scezené kávy, 2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti, 1/2 hrnku moučkového cukru, 3 lžíce rumu a 3 lžíce vaječného koňaku (nemusí být), 1-2 lžíce kakaa

Připravujeme: Tvaroh ušleháme s pomazánkovým máslem, rumem a polovinou cukru. Zbylým cukrem osladíme teplou kávu a přilijeme vaječný koňak. Do zchladlé kávy namáčíme piškoty a polovinu z nich uložíme na dno vhodné nádoby. Na piškoty navršíme třetinu krému, na něj rozložíme banány nakrájené na kolečka. Poté dáme opět namočené piškoty, krém, banány a vršek potřeme krémem, který hustě posypeme kakaem. V chladničce necháme ztuhnout.

Cibulová omáčka s vínem

31. března 2011 v 13:24 | Kačenka Boráčková |  Omáčky
Potřebujeme: 100g cibule, 20g hladké mouky, 2/3l vývaru, 1/3l bílého vína, 2 lžíce nastrouhaného chleba, žíce octa, špetka cukru, sůl

Připravujeme: Jemně nakrájenou cibuli osmahneme do růžova. Přidáme mouku, nastrouhaný chléb smažený do hněda. Zalijeme vínem a vývarem, osladíme, osolíme a okyselíme. Poté povaříme přibližně 10 minut. Omáčku nakonec prolisujeme.

Bílá houbová omáčka

31. března 2011 v 13:20 | Kačenka Boráčková |  Omáčky
Potřebujeme: 200g čerstvých hub, 30g másla, 30g hladké mouky, citronová šťáva, 1 žloutek, 1/8l mléka, špetka pepře, petrželka, sůl

Připravujeme: Houby očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme, pokapeme trochou citronové šťávy, aby neztmavly, a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Poté z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, našleháme, osolíme, opepříme a 15 minut povaříme. Nakonec vlijeme v mléce rozkvrdlaný žloutek a už jen prohřejeme.

Křenová pomazánka

31. března 2011 v 13:14 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme: 100g másla, 50g nastrouhaného křenu, sůl

Připravujeme: Máslo utřeme v misce, přidáme jemně nastrouhaný křen a nakonec podle chuti přisolíme.

Višňová bábovka

30. března 2011 v 11:42 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 500 g višní, 100 ml kyselé smetany, 120 g polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 5 vajec, 1 lžička skořice

Připravujeme: Cukr utřeme se žloutky, přidáme smetanu a pomalu přisypáváme mouku. Višně vypeckujeme, nadrobno rozsekáme, posypeme kořením a smícháme s těstem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme do těsta. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Poté do ní vložíme těsto a pečeme přibližně hodinu na mírném ohni. Podáváme pouze za tepla.

Banánová bábovka

30. března 2011 v 11:30 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 1/4 kg banánů, 1/4 kg polohrubé mouky, 1/4 kg mletého cukru, 4 vejce, vanilkový cukr

Připravujeme: Vajíčka si rozdělíme na žloutky a na bílky. Žloutky ušleháme s cukrem a s vanilkovým cukrem. Z bílků ušleháme sníh a postupně ho vmícháme do žloutků. Poté do žloutků přidáme i mouku a zamícháme. Banány si rozmixujeme a vmícháme je do těsta. Můžeme přidat kakao. Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy a dáme ji do trouby. Pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně půl hodiny. Hotovou bábovku polejeme polevou.

Česneková pomazánka

30. března 2011 v 11:24 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme: sýr eidam vcelku, česnek, tatarka hellmans, sůl

Připravujeme: Sýr nastrouháme do mísy najemno, přidáme tatarku, aby to byla tekutá konzistence. Poté přisolíme a dáme česnek, vše promícháme. Nakonec podáváme na čerstvém chlebu.

Cibulové těstoviny se sardinkami

28. března 2011 v 13:47 | Kačenka Boráčková |  Těstoviny / rýže
Potřebujeme: 80g másla, 500g cibule, 1 konzerva sardinek v tomatě, kapary s ančovičkami, těstoviny (špagety)

Připravujeme: Do hrnce si dáme máslo a necháme jej rozpustit, dáme na něj cibulku nakrájenou na plátky, zalejeme vroucí vodou tak, aby byla ponořená a necháme zvolna dusit doměkka přibližně 5 minut. Poté přidáme sardinky i s tomatem, ančovičky s kapary a ještě chvíli povaříme. Smícháme s uvařenými těstovinami a můžeme podávat.

"Petrův" česnekový dresing

28. března 2011 v 13:35 | Kačenka Boráčková |  Omáčky
Potřebujeme: 225 ml Tatarské omáčky Hellmanns, kečup, 4 stroužky česneku, kari

Připravujeme: Do misky dáme 225ml tatarské omáčky Hellmanns, 3 polévkové lžíce kečupu dle chuti může být i extra hot, 4 propásirované stroužky česneku a půl kávové lžičky kari. Nakonec vše promícháme a okamžitě podáváme.

Ančina jehla

28. března 2011 v 13:11 | Kačenka Boráčková |  Vepřové maso
Potřebujeme: 400 g vepřového libového masa, hladká mouka, 1 lžíce koření gyros, 1 lžíce oleje, máslo, 2 cibule, 2 papriky, slanina, 2 rajčata, 1 citro, sůl

Připravujeme: Maso nakrájíme na kostky, posypeme kořením, promícháme s olejem a necháme půl hodiny odpočinout. Na jehlu navlékáme střídavě maso, cibuli, slaninu, kousky papriky. Jemně poprášíme moukou a opékáme v rozpáleném oleji. Poté do výpeku vložíme nakrájená rajčata a podusíme je. Jehly přeléváme podušenými rajčaty, zdobíme plátkem citronu a podáváme s rýží nebo bramborami.

Americký řízek

28. března 2011 v 12:57 | Kačenka Boráčková |  Vepřové maso
Potřebujeme: 4 vepřové řízky, 10ks brambor, 1 plechovka kompotované broskve, 20g tvrdého sýra, mletá paprika, 2dcl oleje

Připravujeme: Vepřové řízky mírně osolíme, opepříme a naklepeme. Poté je rozložíme do zapékací misky a pokapeme olejem.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm (mohou být i neoloupané se slupkou řádně vydrhnutou) a promícháme s trochou oleje. Z takto připravených brambor vyskládáme v zapékací misce kolem masa "věneček". Na každý kousek masa dáme půlku kompotované broskve, nastrouháme tvrdý sýr a poprášíme troškou mleté papriky.
Takto připravené řízky necháme odležet dva dny v chladu a pak teprve upečeme přibližně tak 25 min. Podáváme se zeleninovou oblohou, různými zeleninovými saláty a zapíjíme dobrým vínem.

Fazoločočková polévka

28. března 2011 v 12:49 | Kačenka Boráčková |  Polévky
Potřebujeme: 2 vepřové kosti (po vykostění krkovice), 1 hrnek čočky, 1 hrnek černých fazol, 1 zelená paprika, 3 stroužky česneku, 1 cibule, olej, ocet, sůl, masox, polévkové koření, kečup nebo rajský protlak, 1 PL Solamylu

Připravujeme: Čočkou a fazole propláchneme a dáme vařit spolu s kostmi, masoxem, polévkovým kořením a stroužkem česneku do 2l studené vody (tlakový hrnec - 40 min., obyčejný hrnec - 70-90min.). Na pánvičce osmažíme nadrobno osmaženou cibuli, kostičky papriky a plátky česneku, přimícháme kečup či protlak, zředíme 1/2 hrnkem vody. Poté kosti z luštěnin vyjmeme a obereme maso, do polévky přidáme směs z pánvičky, zahustíme Solamylem rozmíchaným v 1/2 hrnku vody, provaříme, vrátíme kousky masa. Nakonec dosolíme podle chuti, přidáme 1-2 PL octa - polévka by měla být lehce navinulá.

Brokolicová pomazánka

28. března 2011 v 11:46 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme: 300 g brokolice, 2 trojuhelníky taveného sýra, 3 lžíce kysané smetany, 1 stroužek česneku, 20 g másla, mletý černý pepř, sůl

Připravujeme: Brokolici umyjeme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Uvařenou brokolici scedíme a roztlačíme vidličkou. Přidáme máslo, tavený sýr, česnek (pokrájaný na malé kousky). Poté všechno spolu důkladně rozmixujeme. Nakonec osolíme a okořeníme podle chuti.

Grilovaná kuřecí stehna

28. března 2011 v 11:34 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 8 kuřecích stehen, 2 lžíce grilovacího koření, 1/2 lžičky pepře, 6 stroužků česneku, 150ml oleje, 8 lžic kečupu, 1/2 lžičky suš zázvoru, 1 lžíce medu, 2 lžíce sojové om, chilli dle chuti, sůl

Připravujeme: stehna osolíme, prolisujeme česnek a smícháme s ostatními surovinami. Do marinády vložíme stehna a necháme přibližně 2 hodiny proležet. Poté grilujeme a potíráme zbylou marinádo.

Grilovaná krkovička

28. března 2011 v 11:24 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme: 6 plátků vepřové krkovičky, 3 lžíče vinného octa, 2 drobně nasekané cibule, 4 lžíce oleje, špetka pálivé papriky, stroužek česneku, 1 lžíce pepře, petrželka, sůl, cukr, majoránka, 2 lžíce kečupu

Připravujeme: Vše smíchat a plátky krkovičky naložíme do marinády a ponecháme je v ní několik hodin, nejlépe přes noc. Poté před dalším zpracováním vyjmeme krkovičku z marinády, osušíme ji a pak na olejem potřeném rozpáleném grilu každý plátek po obou stranách 5 minut opékáme. Podáváme s chlebem nebo bramborem.