Únor 2011

Kachna po provensálsku

28. února 2011 v 13:29 | Kačenka Boráčková |  Dietní jídla
Potřebujeme: půl kachny, 1 kg brambor, sůl, mletý černý pepř, 3-4 stroužky česneku, 50 g slaniny, 2 větší cibule, vývar, 2 baklažány

Připravujeme: Očištěnou a omytou půlku kachny potřeme česnekem utřeným se solí a pepřem. V pekáči rozškvaříme slaninu nakrájenou nadrobno a zpěníme na ní cibuli nasekanou nadrobno. Vložíme maso a opečeme ho ze všech stran. Za neustálého podlévání vývarem pečeme na 200 °C téměř doměkka. Poté přidáme oloupané a na kostky nakrájené baklažány, osolíme je a kachnu dopečeme. Podáváme s vařenými bramborami.

Fazolové lusky na smetaně

28. února 2011 v 13:20 | Kačenka Boráčková |  Dietní jídla
Potřebujeme: 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml sladké smetany, 1 cibule, nakládané zelené fazolky

Připravujeme: Cibuli nakrájíme nadrobno. Poté zpěníme ji na másle a přidáme okapané fazolky. V šálku nálevu promícháme lžící mouky, přidáme k fazolkám a podusíme. Podle potřeby doléváme nálev. Nakonec přelejeme smetanu a ž jen krátce prohřejeme.

Živáňský šašlik

27. února 2011 v 22:21 | Kačenka Boráčková |  Dietní jídla
Potřebujeme: 500 g vepřové kýty, sůl, 4 brambory, mletý černý pepř, 1 cibule, 60 g másla, 1 stroužek česneku a 2 lžíce kečupu

Připravujeme: Maso nakrájíme přes vlákno na menší kousky, mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Napichujeme ho na jehly střídavě se syrovými plátky brambor a kolečky cibule. Špízy opečeme na másle, podlejeme nepatrně horkou vodou a dusíme. Do šťávy přidáme utřený česnek a kečup. Nakonec podle chuti jestě přisolíme.

Pestrý zeleninový salát

27. února 2011 v 22:11 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme: 1 menší hlávka čínského zelí, 4 rajčata, 2 lžičky olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 1 cibule, 1 salátová okurka, 1 paprika, 1 svazek ředkviček, balzamikový ocet, čalamáda (hrášek, mrkev, kukuřice)

Připravujeme: Polovinu čínského zelí nakrájíme na nudličky a smícháme s nakrájenou cibulkou a zálivkou z vody, olivového oleje, balzamikového octa, soli a pepře. Vše necháme chvíli rozležet. Poté do tohoto základu přidáme na kostky nakrájená rajčata, salátovou okurku, kolečka ředkviček a papriku. Nakonec případně doplníme uvařenou nebo sterilovanou míchanou zaleninou- čalamádou.

Čokoládový chléb

27. února 2011 v 21:47 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 20 g másla, 3 lžíce medu, 20 g sušeného droždí, 20 g kakaového prášku, 150 ml mléka, sůl

Připravujeme: Mouku, kakaový prášek, droždí a sůl promícháme a přidáme med, mírně teplé mléko, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Poté necháme vykynout. Vytvarujeme bochníček, který obalíme v mouce, dáme na plech a necháme opět vykynout. Nakonec pečeme na 170 °C přibližně 50 minut.

Restovaný ananas s čokoládovou omáčkou

27. února 2011 v 21:30 | Kačenka Boráčková |  Nepečené cukroví
Potřebujeme: 50 g másla, 400 g očištěného ananasu, 1 lžíce nasekaných rozinek sultánek, 1 lžíce strouhaného kokosu, 200 ml smetany ke šlehání, špetka kari, 200 g čokolády na vaření, 50 g krupicového cukru

Připravujeme: Na másle necháme zkaramelizovat cukr a orestujeme v něm ananas. Ve zbylé šťávě orestujeme kokos. Poté přilijeme smetanu, přidáme sultánky a kari. Čokoládu rozpustíme a vmícháme ji do omáčky. Nakonec na talíře nalejeme omáčku a rozložíme na ni ananas.

Čokoládové palačinky

27. února 2011 v 21:14 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 250 ml mléka, 20 g kakaového prášku, 30 g másla, 20 g krupicového cukru, 90 g hladké mouky, 3 lžíce černého piva, 3 vejce, špetka soli, olej na pečení. Omáčka: 150 ml mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička másla, 1 lžička vanilkového pudinku, ovoce

Připravujeme: Mléko, mouku, cukr, kakaový prášek, pivo, vejce, rozpuštěné máslo a sůl vyšleháme do hladkého těsta. Z něj upečeme tenké palačinky. Poté na másle necháme zkaramelizovat cukr, zalejeme ho mlékem, rozvaříme a zahustíme pudinkem. Omáčku nalejeme do misky nebo do skleničky a obložíme ovocem.

Kokosové tyčinky

27. února 2011 v 20:53 | Kačenka Boráčková |  Nepečené cukroví
Potřebujeme: 250 ml vody, 225 g medu, 500 g krupicového cukru, 500 g strouhaného kokosu, 400 g čokolády na vaření, nastrouhaná kůra z půlky limetky a špetka mletého kardamomu

Připravujeme: Cukr, vodu a med svaříme ** na bublinu ** a poté vzniklý sirup zahustíme kokosem, kardamomem a limetkovou kůrou. Hmotu rozválíme na plech vyložený potravinářskou folií a necháme přes noc ztuhnout. Druhý den nakrájíme na tyčinky, které namočíme do rozpuštěné čokolády.

Čokoládová bublanina s třešněmi

27. února 2011 v 20:34 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 2 vejce, 50 g hladké mouky, 200 ml 12% smetany, 1 lžička prášku do pečiva, 250 g vypeckovaných třešní, 40 g kakaového prášku, 2 lžíce krupicového cukru, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče, olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Připravujeme: Vejce, smetanu, cukr a pomerančovou kůru dobře vyšleháme, zasypeme prosátou moukou, kakaovým práškem a práškem do pečiva. Poté promícháme. Těsto nalejeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Nakonec poklademe třešněmi a pečeme na 180 °C přibližně asi 20 minut.

Jablečně rozetky

24. února 2011 v 14:00 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 20 g droždí, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 500 g pohohrubé mouky, 50 g cukru, citronová kůra, špetka soli, 50 g másla, 1 vejce, hl. mouka na vál, olej na potření. Náplň: 40 g másla, 1 vanilkový cukr, 100 g rozinek, 5 jablek, 4 lžíce skořice

Připravujeme: Z droždí, lžičky cukru, lžíce mléka a lžíce mouky vymícháme kašičku. Kvásek necháme v teple vzejít. Do zadělávací mísy nasypeme zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr, citrovonou kůru a sůl. Poté přidáme vzešlý kvásek, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát silný asi 7 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem a poklademe nastrouhanými jablky. Jablka poprášíme vanilkovým cukrem a skořicí. Poté posypeme rozinkami. Plát svineme do rolády a nakrájíme na plátky asi 3 cm silné. Šneky potřeme olejem, rozložíme do vymazaného pekáčku přibližně na 15 minut a necháme kynout. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Přibližně po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a rozetky necháme asi 15 minut dopéct.

Jahelník

23. února 2011 v 19:59 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 150 g jáhel, 4 žloutky, 4 bílky, 750 ml mléka, sůl, 100 g švestek, 100 g pískového cukru, 200 g očištěných jablek, 70 g másla, 50 g tuku na formu

Připravujeme: Jáhly přebereme, spaříme vařící vodou a uvaříme v osoleném mléce doměkka. Do prochladlé kaše zamícháme žloutky a 2/3 cukru. Z bílků poté ušleháme tuhý sníh, který před došleháním zpevníme cukrem. Ušlehaný sníh zlehka vmícháme do uvařené jáhlové kaše. Pekáč nebo formu z ohnivzdorného skla či porcelánu vymažeme tukem a vlijeme 1/3 jáhlové kaše, poté poklademe nakrájenými jablky, zalijeme druhou třetinou kaše, poklademe švestkami a zalijeme zbytkem jáhlové kaše. Připravený jahelník dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme přibližně hodinu. Nakonec můžeme jahelník pocukrovat nebo polít ovocnou šťávou.

Piškotové řezy s krémem

22. února 2011 v 19:29 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 100 g cukru, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, 50 ml oleje, kakao, tuk a hrubá mouka na plech, nastrouhaná čokoláda nebo kokos na posypání. Krém: 5 vajec, 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 300 g moučkového cukru

Připravujeme: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Zašleháme prosetou polohrubou mouku s práškem do pečiva a vmícháme olej a tuhý sníh. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Poté pečeme ve vyhřáté troubě přibližně na 200 °C asi 15 minut. Připravíme si krém: svaříme 5 žloutků s mlékem, hladkou moukou a vanilkovým cukrem. Krátce provaříme a necháme vychladnout. Poté zašleháme máslo. Připravíme si sníh z 5 bílků a cukru, které šleháme nad parou do tuha, poté pak pokračujeme ve šlehání v hrnci se studenou vodou, až do vychladnutí sněhu. Na vychládlý piškot natřeme krém a na něj dáme tuhý studený sníh. Povrch nakonec můžeme posypat kakaem, čokoládou nebo kokosem.

Vlny s broskvemi

21. února 2011 v 18:35 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 250 g moučkoého cukru, 450g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 120 ml mléka, 350 g hery, 2 lžíce kakaa, 5 vajec, 1 velký broskvový kompot (840 g) , 50 g opražených mandlí, 100 g čokoládové polevy, tuk a hrubá mouka na plech. Krém: 250 g másla, 5 lžic moučkového cukru, 500 ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku

Připravujeme: Heru utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku, vejce, mléko a kypřící prášek. Vypracujeme řidší těsto, které rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao, takže získáme tmavé a světlé těsto. Poté plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nejprve na plech rozehřejeme světlé těsto a pomocí stěrky do něj uděláme vlny. Potom na něj nalijeme těsto tmavé, které na povrchu zarovnáme. Plech vložíme do přehřáté trouby a pečeme přibližně na 190 °C asi 15 minut. Z pudinku a mléka uvaříme hustý krém. Po vychladnutí do něj přidáme máslo ušlehané s cukrem. Vychládlý upečený korpus poklademe okapanými broskvemi, přelijeme vanilkovým krémem a necháme v lednici ztuhnout. Pak nakrájíme na řezy, ozdobíme čokoládovou polevou a posypeme opraženými plátky.

Vázané koláče s mákem

20. února 2011 v 17:36 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 150 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 200 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 0,5 l mléka, 50 g pískového cukru, citronová šťáva, máslová drobenka, špetka soli, skořice, 1 žloutek na potření. Maková náplň: 0,5 l mléka, 50 g hrozinek, 120 g mletého máku, 90 g pískového cukru, 30 g pískového drobečku, lžička mleté skořice a lžička citronové kůry

Připravujeme: Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, 2 lžíce vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme vykynutý kvásek, zbytek mléka, mouku, sůl, skořici a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a dáme na teplé místo vykynout. Mák dáme do kastrolku, přidáme cukr, skořici, mléko, citronovou šťávu, hrozinky a povaříme přibližně 10 minut.
Poté vmícháme jemně piškotové drobečky a společně jestě asi 5 minut povaříme. Vykynuté těsto rozválíme na plát, nožem nakrájíme čtverečky a jejich růžky povytáhneme. Do středu každého čtverečku dáme makovou náplň a rohy nad ní spojíme. Poté koláče urovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Nakonec necháme vychladnout.


Koláč s jablky

19. února 2011 v 15:15 | Kačenka Boráčková |  Moučníky
Potřebujeme: 200 g polohrubé mouky, 120 g másla, 75 g moučkového cukru, hrst hrozinek, 2 žloutky, 0,5 prášku do pečiva, 150 g nastrouhaných jablek, hrst nastrouhaných ořechů, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu.

Připravujeme: Mouku a cukr prosejeme na vál, smícháme s práškem do pečiva, máslo rozdrobíme, poté přidáme žloutky, vypracujeme v tuhé těsto a jednu čtvrtinu dáme stranou do chladu. Větší díl vyválíme na plát a vložíme do vymazané a vysypané dortové formy. Směs oslazených jablek, hrozinek a ořechů rozložíme po celé ploše těsta, posypeme rozdrobeným vychlazeným těstem a pečeme v troubě přibližně 20 minut při 150- 180 °C.