Duben 2010

Škvarková pomazánka

28. dubna 2010 v 19:03 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme:250g škrarků,sůl,1 cibule,2 kysané okurky,2 vejce a hořčice
Připravujeme:Škrarky umeleme na masovém strojku.Poté přidáme natvrdo uvařená vejce,najemno nakrájenou cibuli a okurku.Ochutíme hořčicí a osolíme.Nakonec dobře promícháme.



Krůtí pochoutka s brandy

28. dubna 2010 v 18:55 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme:4 krůtí plátky,1 lžička brandy,1 lžička oleje,špetka soli,2 lžíce ostrého kečupu,1 lžička oleje,špetka mletého černého pepře,1 mandarinkový kompot,1 snítka kopru
Připravujeme:Maso potřeme olejem,brandy,lehce osolíme a opepříme.Poté necháme chvíli odpočinout a usušíme.Poté grilujeme na grilu přibližně 4-6 minut.Po výjmutí maso obložíme koprem a mandarinkami.Nakonec polejeme kečupem.




"Ein topf" v alobalu

25. dubna 2010 v 20:19 | Kačenka Boráčková |  Grilování
Potřebujeme:6 velkých brambor,3 zelené papriky,3 lžíce sekané pažitky,6 lžic kečupu,3 jablka,6 špekáčků,3 cibule,2 lžíce hořčice,6 lžic másla,6 lžic smetany,1/2 lžičky bílého pepře,1/2 lžičky sladké mleté papriky
Připravujeme:Brambory,cibuli,papriky a jablka očistíme a nakrájíme na kostky.Poté špekáčky nakrájíme na kolečka,vepřové na nudličky a zamícháme.Hořčici,kečup,koření a smetanu promícháme.Šest kusů alobalu vymažeme máslem a rozdělíme na ně směs a zalijeme zálivkou.Poté dobře uzavřeme a upečeme v horkém popelu (případně i na grilu).


Vajíčková pomazánka

25. dubna 2010 v 19:19 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme:4 vejce,1 kyselá okurka,1 lžička hořčice,sůl,100g rostlinného másla,1 cibule,200g měkkého salámu,pálivá paprika
Připravujeme:Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout.Žloutky rozmixujeme s rostlinným máslem,paprikou,solí a hořčicí.Okurky,salám a bílky jemně umeleme a smícháme s pomazánkou.Ozdobně nastříkáme na kolečka vykrojená z veky a přizližně půl centimetru silný plátek tvrdého sýra.



Křenová pomazánka

25. dubna 2010 v 18:44 | Kačenka Boráčková |  Pomazánky
Potřebujeme:250g tvarohu,30g křenu,špetka soli,2 lžíce mléka,několik vlašských ořechů na ozdobení
Připravujeme:Tvaroh rozmícháme s mlékem.Křen nastrouháme najemno a přidáme do tvarohu.Vše opepříme,osolíme a důkladně promícháme.Poté podáváme v misce nebo nanášíme na plátky veky.Pomazánku nebo plátky veky dozdobíme jádry vlašských ořechů.



Ďábelské toasty

25. dubna 2010 v 18:22 | Kačenka Boráčková
Potřebujeme:100g šunky,1 vejce,trochu másla,8 plátků veky,1 lžička chilli koření,1 lžička kari koření,80g strouhaného sýra,100g pečeného vepřového masa a 1 lžička mleté pálivé papriky
Připravujeme:Šunku nakrájíme na nudličky a maso na kostičky.Vše vložíme do misky a přidáme sýr.Poté rozšleháme vejce a dobře zamícháme.Plátky veky potřeme slabě máslem a s připravenou sýrovou směsí vložíme do trouby,předehřáté na 180°C.Zapékáme tak dlouho,až sýr vytvoří růžovou kůrku.Pak toasty posypeme paprikou,chilli a kari kořením.Nakonec podáváme horké.



Rybí filé s křenem

18. dubna 2010 v 15:56 | Kačenka Boráčková
Potřebujeme:500g rybího filé,70g strouhaného křenu,100ml bílého vína,špetka soli,100g másla
připravujeme:Rybí filé nakrájíme na tenké plátky.Do zapékající mísy vložíme kousky másla a střídáme vrstvy:rybí filé,plátky masa a křen.Poslední vrstva musí být vždy máslo.Vše zalejeme bílým vínem a osolíme.Misku vložíme do trouby přehřáté na 150°C a pečeme přibižně půl hodiny.



Párky zapečené s jablky

18. dubna 2010 v 15:38 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme:1 lžička oleje,křen,1 lžička másla,na každé 2 nožičky párků 1 velké jablko a mozarelly
Připravujeme:Do zapékající misky,vmažeme olej a naklademe vrstvu nakrájených jablek.Poté na ni položíme párky,přidáme další jablka a na ně kousky másla.Dáme péct nebo grilovat,poté můžeme mírně podlít vodou.Když jablka změknou,zasypeme vše nastrouhanou mozarellou a necháme ji v troubě rozpustit.Nakonec podáváme s nastrouhaným křenem a tousty.



Hráškové kostky

18. dubna 2010 v 15:02 | Kačenka Boráčková
Potřebujeme:250g sterilovaného hrášku,0,25l vody,3-4 lžíce škrobové moučky
Připravujeme:Sterilovaný hrášek rozvaříme ve 0,2l vody na kaši a rozmixujeme.Škrobovou moučku rozpustíme v 0,05l vody a přelejeme k hrášku.Vaříme za stálého míchání přibližně 10-15 minut na mírném ohni.Vzniklou kaši přelejeme do hlubší misky a necháme ztuhnout.Po zchladnutí nakrájíme na kostky,které posypeme chilli kořením,solí a kmínem.Jednotlivé kostky napíchneme na párátko.



Celerový salát s hráškem

18. dubna 2010 v 14:39 | Kačenka Boráčková |  Saláty
Potřebujeme:1 střední celer,200g sterilovaného hrášku,50g majonézy,30ml citronové šťávy,1 cibule,4 vařené brambory,sůl,1 lžíce nakrájené petrželové nati
Připravujeme:Oloupaný celer uvaříme v osolené a okyselené vodě.Hrášek krátce podusíme v nálevu.Celer nakrájíme na plátky,přidáme podušený hrášek a nakrájené vařené brambory.Poté přidáme jěstě cibuli,osolíme a promícháme s majonézou,kterou předem zředíme vývarem z celeru a citronovou šťávou.Salát podáváme k vařenému nebo pečenému masu.Při podávání posypeme petrželovou natí.



Bramborák s uzeným masem

17. dubna 2010 v 16:52 | Kačenka Boráčková
Potřebujeme:800g brambor,2 stroužky česneku,1 vejce,špetka soli,200g vařeného uzeného masa,špetka černého mletého pepře,sádlo na smažení,10 lžic hladké mouky,špetka majoránky
Připravujeme:Oloupeme brambory a rozmixujeme.Maso nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme.Nastrouhané brambory,česnek,maso,vejce,pepř,majoránka a sůl zamícháme.Pak za stálého míchání postupně přidáváme mouku.Na pánvi rozehřejeme sádlo,nalejeme na ně těsto a pečeme bramboráky.Opečeme s obou stran do růžova.Přebytečný tuk odsajeme papírovými ubrousky.



Kung-pao

17. dubna 2010 v 15:51 | Kačenka Boráčková |  Vepřové maso
Potřebujeme:250g vepřového masa z plece,sůl,2 feferonky,2 lžičky škrobu,1 vejce,cukr,4 lžíce sojové omáčky,50g loupaných pražených arašídů,glutasol,1 lžíce bílého dezertního vína,5 lžic oleje,1 naběračka vývaru
Připravujeme:Maso opláchneme,tučné a blanité části odřízneme a libové nakrájíme na kostičky.Smícháme je s vejcem,solí a 1 lžičkou máčeného škrobu.Vše necháme chvíli v chladničce odležet.Do rozpálené pánve nalejeme olej a vložíme maso.Za stálého míchání ho restujeme na velmi prudkém ohni přibližně 1 minutu.Přidáme nesolené arašídy,feferonky a rychle mícháme.Vše zalejeme zálivkou připravenou z vývaru,sojové omáčky,vína,cukru,1 lžičky máčeného škrobu a glutasolu.Ještě chvíli mícháme a pak okamžitě přendáme na připravenou mísu.



Vepřové výpečky

17. dubna 2010 v 15:29 | Kačenka Boráčková |  Vepřové maso
Potřebujeme:500g vepřového bůčku s kostí,1 cibule,1 hlavička česneku,mletý pepř,sůl
Připravujeme:Opláchnutý,kostí zbavený bůček nakrájíme na stejnoměrné kousky.Maso osolíme,opepříme a promícháme s oloupanou a nakrájenou na větší kousky cibulí s prolisovaným česnekem.Vložíme ho do pekáče,mírně podlejeme vodou a dáme péct do trouby.Během pečení směs občas promícháme,aby se cibule nepřipálila.


Bramborový toč

17. dubna 2010 v 15:16 | Kačenka Boráčková
Potřebujeme:500g syrových 500g vařených brambor,mléko,kmín,sůl,sádlo,1-3 lžíce polohrubé mouky
Připravujeme:Syrové i vařené brambory oloupeme,nastrouháme a smícháme s moukou a přidáme mléko,aby vzniklo řidší těsto.Osolíme to a okořeníme kmínem.Poté těsto vlejeme do sádlem vymaštěného pekáče a v troubě upečeme.Bramborový toč můžeme připravit i nasladko.V tom případě dáme soli jen na špičku nože a místo kmínu použijeme cukr.



Šátečky plněné uzeným masem

17. dubna 2010 v 14:33 | Kačenka Boráčková |  Minutky
Potřebujeme:250g hrubé mouky,1 lžíce vody,2 vejce,1 lžička soli,20g strouhaného křenu,20dkg vařeného libového uzeného masa,trochu kečupu
Připravujeme:Vypracujeme těsto z prosáté mouky,vajiček a vody,ze kterého vyválíme plát.Uzené maso nakrájíme nadrobno.Z vyváleného těsta nakrájíme čtverce 9x9 cm a do jejich středu rozdělíme maso.Každý čtverec uhlopříčně přehneme a okraje přitlačíme k sobě.Pak je vložíme do 3 litrů vroucí osolené vody a vaříme přibližně 10 minut.Nakonec podáváme s křenem a kečupem.