Prosinec 2008

Zelňačka

19. prosince 2008 v 13:09 | Boráček |  Polévky
Potřebujeme: 15dl uzeného vývaru,300g kysaného zelí,40g cibule,stroužek česneku,sůl,kmín,mletý pepř,lžička mleté červené papriky,20g sušených hub,majoránka,
bobkový list,250g uzené klobásy.

Vývar zředíme vodou,přidáme na drobno nakrájené zelí,posekanou cibuli a česnek,osolíme,přidáme kmín,pepř,mletou papriku,umyté a nakrájené houby,majoránku,bobkový list a vaříme.Klobásu umyjeme vložíme do polévky a všechno uvaříme.Uvařenou klobásu vyjmeme,nakrájíme na kolečka,rozložíme do talířů a zalejeme zelňačkou.

Bytové doplňky

Tmavá buchta z podmáslí

17. prosince 2008 v 14:35 | Boráček
Potřebujeme: 1l podmáslí,3 sklenice cukru krupice, 4 sklenice polohrubé mouky,2 malé lžičky sody,3 lžíce kakaa,půl lžičky kávy,rozinky,1sklenici oleje.

Všechny tyto suroviny smícháme dohromady a pečeme v předehřáté troubě 3/4 hodiny.Nedáváme do chladna.


Drátěný program                                                                      www.sumperske.info

Ořechové kuličky

17. prosince 2008 v 13:49 | Boráček |  Nepečené cukroví
Potřebujeme: 200g ořechů,250g moučkového cukru,30g hrozinek,0,5dl rumu,1 bílek,50g pomletých ořechů na obalení.

Ořechy pomeleme a smícháme s cukrem,hrozinkami,rumem a bílkem.Ze směsi tvoříme menší kuličky,které obalíme pomletými ořechy a vložíme do papírových košíčků.Do kuliček můžeme zabalit kousky kandovaného ovoce.

Bytové doplňky

Plněné rybí filé

10. prosince 2008 v 11:24 | Boráček |  Pečeně
Potřebujeme: 8 tenkých plátků rybího filé,4 plátky tvrdého sýra,2 rajčata,1 cibule,pepř, mletá paprika,sůl,olej.

Rybí filé osolíme,opepříme,poprášíme mletou paprikou.Čtyři plátky filé poklademe plátky sýra,rajčat,kolečky cibule,přiklopíme je zbylými plátky filé,vložíme do zapékací mísy s olejem a pečeme.Při pečení je podlijeme malým množstvím vody.Podáváme s opečenými brambory a zeleninovým salátem.

Bytové doplňky

Kapr na kmíně

10. prosince 2008 v 11:07 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme: 4 porce kapra, kmín, sůl,hladká mouka, olej,20g másla.

Očištěné a osušené porce kapra osolíme, posypeme kmínem, obalíme v mouce a vložíme na rozehřátý olej. Porce opékáme po obou stranách do změknutí, vyděláme na talíře, do oleje přidáme několik lžic vody, vložíme máslo, krátce povaříme a nalijeme na porce kapra. Podáváme s vařenými brambory.

Bytové doplňky

Kapr v ostré směsi

10. prosince 2008 v 10:55 | Boráček |  Minutky
Potřebujeme: 4 porce kapra, 4 lžíce oleje,1  kapie, 60g sterilovaných hub, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce kečupu, mletá pálivá paprika, 1 cibule, česnek, sůl.

Očištěné porce kapra osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. Opečené porce vyjmeme, na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na kolečka, vmícháme rajčatový protlak, osmahneme, přidáme tři lžíce vody, drobně pokrájenou okurku, kapii, houby, kečup a krátce podusíme. Směs dochutíme mletou pálivou paprikou a česnekem, pak přidáme porce kapra a krátce prohřejeme. Podáváme s opečenými brambory.

Bytové doplňky

Kapr se sýrovou směsí

10. prosince 2008 v 10:27 | Boráček |  Grilování
Potřebujeme: 4 porce kapra, 100g strouhaného sýra, 1 žloutek, 5cl smetany, 1 vejce, 2 lžíce oleje, citrónová šťáva, sůl.

Očištěné porce kapra osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvilku odležet. Osolíme je, vložíme do zapékací mísy s olejem a upečeme do měkka pod grilem nebo ve vyhřáté troubě. Při pečení jednou obrátíme. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s rozkvedlaným vejcem, žloutkem a smetanou. Tuto směs rozdělíme na porce upečeného kapra a prudce zapečeme, až se sýr ve směsi roztaví a povrch zezlátne. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Bytové doplňky

Kapr se zeleninou v alobalu

10. prosince 2008 v 9:38 | Boráček |  Grilování
Potřebujeme: 4 porce kapra, 40g slaniny, 40g másla, 500g zmrazené zeleninové směsi, petrželka, pepř, sůl, citrónová šťáva, máslo, alobal.

Očištěné, osušené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvilku odležet. Zmrazenou zeleninovou směs vysypeme do malého množství vařící osolené vody, přivedeme k varu, scedíme a necháme okapat. Na 4 kousky alobalu rozdělíme pokrájenou slaninu, okapanou zeleninu, posypeme sekanou petrželkou, na ně položíme osolené, opepřené porce kapra a nahoru kousky másla. Každou porci kapra dobře uzavřeme. Dáme do zahřátého grilu, můžeme i do horké trouby a pečeme asi čtvrt hodiny. Podáváme s kousky citrónu, vařenými brambory a okurkovým salátem.

Bytové doplňky