Srpen 2008

Tvarohové jablečné lívanečky

23. srpna 2008 v 22:28 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme: 250g měkkého tvarohu, 60g másla, 1 vejce, 150g polohrubé mouky, 150g strouhaných jablek, 120ml mléka, olej na vymaštění, moučkový cukr, skořice.

Do tvarohu postupně zamícháme rozehřáté máslo, vejce, mouku a strouhaná jablka. Směs zředíme mlékem. Ze vzniklého těsta tvoříme naběračkou lívanečky, které opékáme na vymaštěném lívanečníku po obou stranách. Hotové lívanečky posypeme cukrem a skořicí.


Drátěný program                                                                        www.sumperske.info

Kuřecí rizoto

23. srpna 2008 v 22:12 | Boráček |  Těstoviny / rýže
Potřebujeme: 250g kuřecích prsíček, 5 žampionů, 3 lžíce hrášku, 250g dušené rýže, strouhaný sýr, 1 cibule, 3 lžíce oleje, sůl.

Maso nakrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, poté i maso. Přidáme očištěné, na jemné plátky nakrájené žampiony a hrášek. Směs osolíme, krátce podusíme a vmícháme horkou rýži. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.


Drátěný program                                                                          www.sumperske.info

Pikantní pečené filé

23. srpna 2008 v 21:54 | Boráček |  Pečeně
Potřebujeme: 750g filé, 1 lžíce másla, citron, 2 lžíce hořčice, lžička worchesteru, sůl, bílý pepř.

Část másla použijeme k vymaštění zapékací mísy, zbytek rozpustíme, smícháme s hořčicí, citronovou šťávou a worcestrem. Touto směsí přelejeme rozporcované a osolené filé, které jsme rozložili v zapékací míse. Pečeme v troubě za občasného polévání šťávou asi půl hodiny. Na závěr okořeníme bílým pepřem.


Jahodová polévka

23. srpna 2008 v 21:34 | Boráček |  Ovocné polévky
Vodu svaříme s cukrem.Jahody omyjeme,očistíme a rozmixujeme.Pyré vmícháme do cukrové vody,přidáme smetanu a našleháme.Polévku necháme vychladit,nalejeme do misek a ozdobíme jahodami.


Kuře na zelenině

8. srpna 2008 v 22:52 | Boráček |  Dietní jídla
Potřebujeme: 1 velké kuře, 2 cibule, 3 papriky(barevné), 2 tykve, 1 lilek, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 lžička provensálského koření, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce másla, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl.
Kuře očistíme, osolíme,opepříme, opaprikujeme a pomažeme máslem. Do pekáče vlejeme trochu olivového oleje a pečeme v troubě. Rajčata zbavíme jadérek a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek nasekáme najemno.T ykev, lilek a papriky pokrájíme na kostičky. Takto připravenou zeleninu smícháme s kořením a přidáme ke kuřeti 15 minut před jeho dopečením.




Brokolice zapečená se šunkou a sýrem

8. srpna 2008 v 22:35 | Boráček |  Dietní jídla
Potřebujeme: 900g brokolice, 50g eidamu, 3 vejce, 300g šunky, 40g másla, 40g hladké mouky,
1 lžíce strouhanky, 0,3l nízkotučného mléka, petrželka, muškátový oříšek, sůl.

Brokolici uvaříme v páře doměkka, rozebereme na růžičky, promícháme se šunkou nakrájenou na kostičky a vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Ze zbylého másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem osolíme, okořeníme a povaříme na hladkou omáčku. Vychladlou omáčku promícháme s rozšlehanými vejci, sekanou petrželkou a částí strouhaného sýra. Omáčkou zalejeme brokolici v zapékací míse. Povrch posypeme zbylým sýrem. Zapékáme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě.


Drátěný program                                                           www.sumperske.info

Tukožroutská polévka

8. srpna 2008 v 22:11 | Boráček |  Polévky
Potřebujeme: 5 cibulí, 5 rajčat, 2 zelené papriky, svazek petrželové natě, půlka hlávky bílého a půlka hlávky červeného zelí, 1 l zeleninového vývaru (můžeme nahradit masoxem), vegeta, kari koření, sůl.
Zeleninu nakrájíme na kousky, zalejeme vývarem, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni dokud zelenina nezměkne.




Žampiony po provensálsku

8. srpna 2008 v 21:50 | Boráček |  Minutky
Potřebujeme: 600g žampionů, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 1 sklenička plněných zelených oliv, tymián, rozmarýn, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl.

Cibuli, česnek a feferonku nakrájíme najemno. Rajčata a žampiony nakrájíme na čtvrtky.
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a přidáme žampiony. Jakmile jsou téměř hotové, přidáme rajčata, česnek, tymián, rozmarýn, olivy, opepříme a osolíme. Promícháme a necháme 5 minut dusit.



Cibulová omáčka

8. srpna 2008 v 21:26 | Boráček |  Omáčky
Potřebujeme: 200g cibule, 30g másla, 250ml masového vývaru, 30g hladké mouky,1 00ml sladké smetany, sůl, pepř.

Oloupanou cibuli zpěníme na másle a zalejeme vývarem. Uvaříme ji doměkka a propasírujeme nebo rozmixujeme ve vývaru. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a povaříme. Poté přidáme smetanu a omáčku osolíme, opepříme a ještě chvíli povaříme.




Krůtí prsa obalovaná v mandlích

5. srpna 2008 v 22:31 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme: 700g krůtích řízků, 2 vejce, 250g mandlí, hladká mouka, sůl, olej na smažení.

Řízky mírně naklepeme a osolíme. Obalíme je v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v drobně nasekaných, oloupaných mandlích. Pomalu je smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.


Drátěný program                                                                       www.sumperske.info

Kuřecí salát s broskvemi

5. srpna 2008 v 22:21 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme: 150g vařeného kuřecího masa, 1 jablko, 1 netučný bílý jogurt, šťáva z 1 citronu,
8 půlek broskví, tymián, sůl.

Maso pokrájíme na jemné nudličky. Oloupané jablko nastrouháme, promícháme s jogurtem, osolíme a okořeníme. Dochutíme citronovou šťávou. Tímto salátem plníme půlky okapaných kompotových broskví.



Tvarohová pomazánka s křenem

5. srpna 2008 v 22:00 | Boráček |  Pomazánky
Potřebujeme: 300g měkkého tvarohu, 200g jablek, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce kysané smetany, sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva.

Postup: tvaroh smícháme s oloupanými nahrubo nastrouhanými jablky. Přidáme kysanou smetanu a křen. Vše osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a dobře promícháme.


Drátěný program                                                               www.sumperske.info

Malinová polévka

5. srpna 2008 v 21:48 | Boráček |  Ovocné polévky
Potřebujeme: 1kg malin, 200g krystalového cukru, 1l vody, 200ml kysané smetany, sušenky.

Postup: přebrané maliny opláchneme a necháme okapat. Poté rozmačkáme nebo rozmixujeme. Cukr svaříme ve vodě na řídký sirup, který po vychladnutí smícháme s malinovou kaší. Vzniklou studenou polévku zahustíme smetanou. Podáváme dobře vychlazené se sušenkami.