Červenec 2008

Řízky se zeleninou

25. července 2008 v 15:20 | Boráček |  Grilování
Potřebujeme: 6 plátků z vepřové kýty, 50g anglické slaniny, 1 cuketa, 2 zelené papriky, 2 cibule, 2 rajčata, 6 lžic olivového oleje, 6 lžic vinného octa, 1 lžička cukru, 3 stroužky česneku, sekaná čerstvá máta a bazalka, pepř, sůl.

Postup: řízky lehce naklepeme hřbetem ruky, potřeme směsí 4 lžic oleje, 2 lžic octa, utřeného česneku, soli a pepře a necháme asi hodinu v chladnu odležet. Cuketu, cibuli a rajčata pokrájíme na kolečka, papriku a slaninu na širší proužky, osolíme, potřeme zbylým olejem a grilujeme doměkka. Hotové pokrájíme na malé kostičky, promícháme, smícháme s octem, cukrem, solí a pepřem a uchováme v teple. Řízky grilujeme z každé strany asi 4 minuty. Na hotové řízky dáme kopeček grilované zeleniny se slaninou a posypeme sekanou mátou a bazalkou.

Drátěný program                                                                www.sumperske.info

Těstovinový salát s jablky

25. července 2008 v 14:54 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme: 3 cukety, 2 rajčata, půl červené papriky, 2 červená jablka, 2 cibule,100ml olivového oleje, 10 lístků bazalky, 1 lžíce posekané petrželky, 400g těstovin (vřetena,kolínka), sůl pepř.

Postup: cukety, rajčata a papriku očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a posekáme nadrobno. Vše osmahneme na 1 lžíci oleje. Pomalu přiléváme zbývající olivový olej a poté osolíme a opepříme. Bazalku omyjeme a osušíme, nakrájíme na nudličky a spolu s posekanou petrželkou přidáme k zelenině. Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme, necháme okapat a promícháme se zeleninou.


Drátěný program                                                                     www.sumperske.info

Ředkvičkový salát s vejci

25. července 2008 v 14:36 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme: 2 svazky ředkviček, 2 natvrdo uvařená vejce, 120ml bílého jogurtu, sůl, petrželovou nať ( 1 lžíce).

Postup: ředkvičky dobře omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo nakrájíme na kolečka. Žloutky utřeme se solí, smícháme s jogurtem. Bílky posekáme nadrobno a vše promícháme. Salát ozdobíme nasekanou petrželkou.


Drátěný program                                                                       www.sumperske.info

Salát z eidamu a nivy

25. července 2008 v 14:23 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme: 250g eidamu, 250g nivy, 5 vajec, 150g cibule, sůl, ocet, pažitka.

Postup: eidam, nivu (nejlépe jen její bílou část) a natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kostičky. Přidáme drobně posekanou cibuli a opatrně promícháme, abychom nerozmačkali žloutky. Podle chuti osolíme a pokapeme octem. Odleželý salát posypeme nakrájenou pažitkou.


Drátěný program                                                                      www.sumperske.info

Pomazánka z nivy

24. července 2008 v 11:02 | Boráček |  Pomazánky
Potřebujeme: 250g nivy, 150g másla.

Postup: nivu nastrouháme na hrubším struhadle, dáme do mísy, přidáme povolené máslo a dobře vyšleháme. Dobré i na chuťovky, které ozdobíme kuličkou hroznového vína a kouskem jádra vlašského ořechu.

Bytové doplňky

Rybízový koláč s višněmi

24. července 2008 v 10:51 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme: 2 vejce, 150g krupicového cukru, 125ml oleje, 200g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 370g bílého jogurtu, 300g rybízu a višní.
Na drobenku: 50g hrubé mouky, 50g moučkového cukru, kousek másla.

Postup: vejce, cukr a olej vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme jogurt. Těsto rozetřeme na menší plech vyložený pečícím papírem, poklademe ho omytým a okapaným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 160°C
30 minut.


Drátěný program                                                                      www.sumperske.info

Svíčková omáčka

16. července 2008 v 16:43 | Boráček |  Omáčky
Potřebujeme: 1 mrkev, 1 petržel, menší celer, 1 cibule, 1kg hovězího zadního masa, 1 citron, 60g hladké mouky, 1dl octa, 250ml mléka, 250ml smetany,c elý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, sůl, cukr, tuk.

Postup: očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a osmahneme na tuku. Do základu vložíme osolené hovězí maso a krátce ho v celku opečeme. Mírně ho podlijeme vodou nebo vývarem. K masu přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, oloupaný a opláchnutý citron nakrájený na plátky a zastříkneme octem. Nádobu přikryjeme poklicí a maso dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou, rozředíme teplou vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání. Během varu přidáme mléko a nakonec smetanu. Omáčku rozmixujeme a dochutíme solí, octem, cukrem (lepší je rozpustit cukr na karamel) a krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.



Drátěný program                                                                                www.sumperske.info

Kulajda

16. července 2008 v 11:47 | Boráček |  Polévky
Z 1dl tuku a 2 polévkových lžic hladké mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme 1,5l vlažnáho vývaru. Uvedeme do varu, přidáme 3 středně velké očištěné a na kostičky nakrájené brambory, kmín, bobkový list, nové koření, 100g sušených, předem namočených hub a vaříme dokud brambory nezměknou. Nakonec přilijeme 2 dl smetany, přidáme jemně nakrájený kopr, dochutíme octem a solí a krátce povaříme.



Drátěný program                                                                             www.sumperske.info

Drožďová polévka

16. července 2008 v 11:25 | Boráček |  Polévky
Větší drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 1 dl tuku. Přidáme 40g čerstvého rozdrceného droždí a mícháme, až se osmaží dorůžova. Vyklepneme na ně 2 vejce a znovu mícháme, až se utvoří malé hrudky. Ty zalijeme 1 l vývaru, osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut. Před podáváním ozdobíme nasekanou pertželkou.


Drátěný program                                                                                 www.sumperske.info

Česneková polévka

16. července 2008 v 11:11 | Boráček |  Polévky
Do 1 l hovězího vývaru vložíme 3 středně velké, oloupané a na menší kousky nakrájené brambory, povařím, přidáme sůl, pepř, polévkové koření, špetku majoránky a 3 stroužky česneku. Na závěr omastíme kávovou lžičkou sádla.
Podáváme s opečeným chlebem, případně i strouhaným sýrem.


Drátěný program                                                                 www.sumperske.info

Pórková polévka s vejcem

16. července 2008 v 10:58 | Boráček |  Polévky
Z 1dl tuku a 2 lžic hladké mouky připravíme světlou zásmážku, kterou zalijeme 1 l vlažného vývaru a uvedeme do varu. Přidáme opláchnutý na kolečka nakrájený pórek a vaříme asi půl hodiny. Ke konci varu přidáme mletý pepř, sůl, polévkové koření a vlijeme 1 rozmíchané vejce, promícháme a necháme srazit.


Brokolicová polévka

16. července 2008 v 10:44 | Boráček |  Polévky
Na rozpáleném oleji (asi 1dl) zlehka osmahneme 4 lžíce hladké mouky a zalijeme 1l vody, osolíme a uvedeme do varu. Omytou brokolici rozebereme na menší růžičky, vložíme do polévky a vaříme do změknutí. Ke konci varu přidáme 2 dl smetany a dochutíme polévkovým kořením. Polévku můžeme zjemnit 1 lžičkou másla.


Drátěný program                                                                             www.sumperske.info

Boršč

16. července 2008 v 10:28 | Boráček |  Polévky
250g hovězího a 250g vepřového masa dobře omyjeme a zalijeme v hrnci 1,5l vody. Mírně osolíme a uvedeme do varu. Přidáme 2 bobkové listy, nové koření, oloupanou a rozkrájenou cibuli a vaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme z vývaru, přidáme očištěnou a na hrubší kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, na nudličky pokrájené hlávkové zelí, oloupané na kostičky nakrájené brambory, opláchnutá a na menší kousky nakrájená rajčata. Krátce povaříme. 50g slaniny nakrájíme na drobné kostičky, mírně rozkvaříme, zpěníme na ní 1 lžičku sladké papriky a přidáme do polévky. 10dkg hladké mouky rozšleháme se smetanou a vlijeme do polévky. Vaříme tak půl hodiny. Poté do polévky přidáme 1 malou oloupanou červenou řepu nakrájenou na hrubší nudličky, kterou jsme uvařili ve vodě v hrnci s lžící octa. Nakonec do hrnce vložíme na kostičky nakrájené vepřové a hovězí maso. Polévku dochutíme citronovou šťávou a cukrem.


Drátěný program                                                                         www.sumperske.info

Hrachovka s párkem

16. července 2008 v 9:53 | Boráček |  Polévky
300g přebraného hrachu propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočený nejlépe přes noc, aby dobře nabobtnal. Druhý den jej v téže vodě uvaříme doměkka. Mezitím na 1 dl tuku osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli a zaprášíme ji hladkou moukou. Připravíme tak světlou zasmážku, do které zamícháme 1 lžičku sladké papriky. Za stálého míchání ji zalijeme 1,5l vlažného vývaru a vaříme tak půl hodiny. Ke konci varu přidáme rozmixovaný uvařený hrách, třený česnek, sůl a majoránku. Do uvařené polévky nakrájíme párek a krátce povaříme.


Drátěný program                                                      www.sumperske.info

Salát mango s medovým krémem

9. července 2008 v 11:35 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme: 250g čerstvých jahod, 2 vyzrálá manga, 1 lžička tekutého medu, 125ml zakysané smetany.

Postup: omytá manga oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na kostky. Do misek rozdělíme kostky manga a oprané jahody. Smícháme smetanu s medem a ovoce v miskách přelijeme a ihned podáváme.


Drátěný program                                                                          www.sumperske.info