Červen 2008

Bábovka s třešněmi

30. června 2008 v 12:21 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
120g třešní, 200g hladké mouky, 175g polohrubé mouky, 75g škrobové moučky, 1 sáček prášku do pečiva, 120g kokosové moučky, 270g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 250g másla, 4 vejce, 125ml mléka, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, kandované třešně na ozdobu.
Poleva:125g moučkového cukru, 1-2 lžíce rumu, špetka potravinářského barviva podle fantazie.
Postup:
třešně omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. Obě mouky, škrobovou moučku, prášek do pečiva a kokosovou moučku promícháme. Oba cukry utřeme s máslem a žloutky do pěny, přimícháme sypkou směs, přilejeme mléko a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Bábovkovou formu naplníme po částech těstem a postupně do něj přidáváme třešně. Těsto trochu odhrneme od středu a pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 50-55minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a polejeme připravenou polevou.
Poleva: cukr smícháme s rumem a rozpustíme v něm potravinářské barvivo.
Nakonec ozdobíme kandovanými třešněmi.



Drátěný program                                                          www.sumperske.info

Paprikový salát se sýrem

30. června 2008 v 11:47 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
3 papriky, 4 rajčata, 1 středně velká cibule, 1 středně velká salátová okurka, sůl, 40ml octa,
60g oleje, 50g sýra.

Postup: očištěné, omyté papriky podélně rozkrojíme, odstraníme semeník a semínka, nakrájíme na proužky a dáme do mísy. Přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata, oloupanou a na plátky nakrájenou okurku a nadrobno nakrájenou cibuli. Olej smícháme s octem a solí, umícháme zálivku, nalijeme ji na salát a promícháme. Při podávání salát posypeme strouhaným sýrem.


Drátěný program                                               www.sumperske.info

Celerový salát s jogurtem

30. června 2008 v 11:21 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
500g celeru, 1 cibule, 150ml bílého jogurtu, špetka mletého pepře, sůl, 10g cukru, 50ml citrónové šťávy.
Postup: celer oloupeme, opláchneme, nastrouháme na hrubé nudličky, vložíme do salátové mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Přidáme na nudličky nakrájenou cibuli. Jogurt smícháme s pepřem, solí, cukrem, nalejeme na suroviny a zlehka promícháme. Před podáváním ho necháme v chladničce asi 2 hodiny rozležet.


Drátěný program                                                                www.sumperske.info

Slezské pirohy

30. června 2008 v 10:53 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme: 1kg brambor, 1vejce, 120g krupice, 160g hrubé mouky, 140g škvarků, česnek, sůl, olej.
Postup: uvařené brambory umeleme, přidáme vejce, krupici, mouku a sůl a vypracujeme těsto. Třetinu škvarků nasekáme, česnek prolisujeme a přidáme do těsta. Vše propracujeme. Těsto vyválíme na plát silný asi 5mm a rozkrájíme ho na čtverce. Plníme zbylými škvarky, okraje potřeme olejem a dobře přitiskneme. Smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s kyselým zelím.


Drátěný program                                                               www.sumperske.info

Bramborák s mrkví

30. června 2008 v 10:34 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme: 1 mrkev, 4 syrové brambory, česnek, sůl, kari, olej na smažení.
Postup: brambory omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Na stejném struhadle nastrouháme očištěnou mrkev. Obojí dobře promícháme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a kari. Vzniklou hmotu rozdělíme na čtyři hromádky, které usmažíme na pánvi z obou stran dozlatova.


Drátěný program                                                         www.sumperske.info

Hamburger

18. června 2008 v 21:42 | Boráček |  Grilování
Potřebujeme: 1/2 kg jemně nasekaného hovězího masa, sůl, pepř, worcester a 2 jemně nasekané cibule, 1 vejce a trochu strouhanky, 5 stroužků utřeného česneku, 100 g nastrouhaného tvrdého sýru, drcené oregano a trošku majoránky.

Postup: všechno pořádně smícháme a řádně prohněteme. Vypracujeme placičky silné dva až tři centimetry a na grilovacím roštu propečeme z obou stran dozlatova.
Přílohy: čerstvá žemle a zeleninová obloha, tatarka, kečup, hořčice.


Bezplatná inzerce

Křehký hovězí steak

18. června 2008 v 11:48 | Boráček |  Grilování
Potřebujeme:
6 silných plátků hovězího masa, 6 lžic whisky, 6 lžic oleje a jednu lžíci worcestru, 2 lžíce kremžské hořčice a lžíci ostrého kečupu, 1 lžičku drceného zeleného pepře a sůl.
Postup:
plátky masa rukama řádně promasírujeme a z ostatních přísad umícháme marinádu, maso mrinádou dobře potřeme a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Steak grilujeme tři až pět minut z každé strany. Velice záleží na kvalitě masa a nastupni oblíbené propečenosti. Ke grilovaným steakům doporučujeme nakrájenou syrovou zeleninu nebo zeleninový salát a čerstvé pečivo nebo pečené brambory. Přejeme dobrou chuť!



Drátěný program                                                                    www.sumperske.info