Duben 2008

Vepřová pomazánka pikantní

4. dubna 2008 v 16:21 | Boráček |  Pomazánky
Potřebujeme:
250 g pečeného vepřového masa, 2 rajčata, 2 čerstvé papriky, 1 cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce ostrého kečupu, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka mletého pepře.

Postup: na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme jemně nasekana rajčata a papriky, osolíme a opepříme. Pod poklicí zvolna dusíme, až se všechna puštěná štáva vydusí. Vmícháme utřetrený česnek, mleté maso, sojovou omáčku a kečup. Ještě krátce prohřejeme a podáváme, nejlépe na topinky nebo s opečenými plátky veky.


Drátěný program                                                                        www.sumperske.info

Smažený strouhaný sýr

4. dubna 2008 v 15:59 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme:
500 g tvrdého sýra, 4 vejce, strouhanka na obalení, špetka soli, špetka mletého pepře, olej na smažení.
Postup: sýr jemně nastrouháme, smícháme s pepřem a dvěma vejci. Pečlivě vypracujeme vláčnou, hladkou a kompaktní hmotu. Z ní vytvoříme mokrýma rukama 8 malých placiček. Zbylá 2 vejce rozšleháme se solí. Sýrové placičky postupně obalíme ve vejcích a strouhance. Tato připravené placičky osmažímev rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova. Podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.



Zelná polévka s hlávkovým zelím

4. dubna 2008 v 15:50 | Boráček |  Polévky
Potřebujeme:
1 malá hlávka bílého zelí, 2 litry vody na spaření, 1 masox, 2 litry vody na polévku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka mletého muškátového oříšku, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 2 žloutky, 0,25 litru mléka.
Postup:
zelí zbavíme vnějších listů, vykrojíme koštál a pak je nakrájíme na nudličky. Ty v mírně osolené vroucí vodě krátce spaříme a necháme okapat. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku a tu zalijeme vodou s rozpuštěným masoxem. Dobře promícháme a krátce povaříme. Přidáme koření a spařené zelí, které v polévce uvaříme do měkka. V mléce rozšleháme žloutky, vlijeme do vroucí polévky a pečlivě zašleháme. Ještě krátce poveříme a případně dochutíme solí.


Drátěný program                                                      www.sumperske.info

Tvarohový dort s ovocem nepečený

4. dubna 2008 v 15:34 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
500 g polotučného tvarohu, 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 vanilkové pudinky, 2 vejce, 4 g želatiny, 6 lžic vody, 0,2 litru horkého mléka, 1 sáček dětských kulatých piškotů, mala plechovka mandarinkového kompotu, velká plechovka jahodového kompotu, 2 lžíce hrubě nasekaných ořechů, máslo na vymazání dortové formy.

Postup: želatinu necháme ve vlažné vodě nabobtnat, pak ji zalijeme horkým mlékem a rozmícháme. Ve šlehači našleháme vejce s moučkovým a vanilkovým pudinkem, pak počástech zašleháme máslo a tvaroh. Nakonec vmícháme mléko se želatinou. Dno vymazané formy pokryjeme vrstvou piškotů. Takto pokračujeme do spotřebování všech surovin, končíme vrstvou krému. Dort necháme přes noc v chladničce rozležet, pak odstraníme formu a dort po celém povrchu posypeme ořechy.


Drátěný program                                                                                    www.sumperske.info
    

Vepřové medailonky s majoránkou a česnekem

4. dubna 2008 v 15:19 | Boráček |  Vepřové maso
Potřebujeme:
800 g vepřové kýty, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 1 lžička solamylu, 1/2 lžičky soli, 1 lžička moučkového cukru, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, 1 lžička vegety, voda na podlití.
Postup:
kýtu omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a naklepeme. Dva stroužky česneku rozetřeme se solí, plátky takto připraveným česnekem potřeme a narovnáme do hlubší misky. Zbylý česnek očistíme a nakrájíme na plátky. Přidáme dvě lžíce oleje, vejce, cukr, solamyl, majoránku a vegetu. Touto marinádou plátky zalijeme a vložíme na dva dny do chladničky. V polovině marinování t. j. druhý den, je v marinádě obrátíme a přerovnáme. Na zbylé lžíci oleje je pak prudce osmahneme z obou stran, přidáme marinádu, maličko podlijeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Podáváme s kroketami nebo s chlebem.


Drátěný program                                                                                    www.sumperske.info
         

Andělské řízky

4. dubna 2008 v 14:58 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme:
4 řízky z kýty, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky čerstvé citronové kůry, 2 rajská jablíčka, 2 kompotované broskve, špetka mletého pepře, 1 lžička oregana, 4 plátky eidamu, 2 lžíce oleje.

Postup:
z utřeného česneku, olivového oleje, soli, tymiánu a citronové kůry umícháme marinádu. Tou potřeme omyté a usušené řízky a necháme je nejméně 2 hodiny v chladničce marinovat. Pak je na jedné lžíci oleje prudce opečeme do zlatova a přendáme na pekáč, vymazaný druhou lžící oleje. Na každý řízek položíme dva plátky rajčete a půlku broskve, opepříme, posypeme oreganem, přikryjeme plátkem sýra a vše v horké troubě zvolna zapečeme, až se sýr částečně rozteče a zrůžoví. Podáváme s opečenými brambory.


Drátěný program                                                                                  www.sumperske.info

Mokrá bábovka

4. dubna 2008 v 14:44 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
500 g hladké mouky, 500 g krupicového cukru, 0,5 litru mléka, 4 vejce, 170 g hery, 2 prášky do pečiva, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání.
Postup:
v míse utřeme žloutky s polovinou cukru, pak střídavě vmícháme mléko a zbylý cukr, přidáme rozpuštěnou heru a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané avysypané formy a v horké troubě upečeme - bábovka je upečená, když do ní vsunutá špejle je povysunutí suchá a bez nalepeného těsta. Bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.


Drátěný program                                                                                   www.sumperske.info


DUNAJSKÉ VLNY

4. dubna 2008 v 14:21 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 350 g hery, 250 g moučkového cukru, 6 vajec, 0,1 litru mléka, 3 lžíce kakaového prášku, 3 lžíce krupicového cukru, 500 g okapaných kompotových broskví.
Krém: 250 g másla, 5 lžic moučkového cukru, 0,5 litru mléka, 2 vanilkové pudinky.
Poleva: 250 g tuku, 5 lžic moučkového cukru, 5 lžic kakaového prášku, 5 lžic vlažného mléka, 2 vejce.
Postup: heru a moučkový cukr utřeme do pěny, pak postupně vmícháme vejce, mouku s práškem do pečiva, a mléko. Polovinu těsta rovnoměrně rozetřeme na hlubší máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Do zbylého těsta vmícháme kakao a krupicový cukr a pak je rozetřeme na světlé těsto. Celý povrch poklademe kousky ovoce a vše v horké troubě upečeme. Po vychladnutí potřeme krémem: změklé máslo utřeme s cukrem a pak do něj postupně vmícháme vychladlý pudink uvařený z mléka a pudinkového prášku. Na kém pak rozetřeme polevu: do vlažného rozpuštěného tuku vmícháme cukr, kakao, mléko a rozšlehaná vejce. Po ztuhnutí polevy nakrájíme na kousky.


Drátěný program                                                                                www.sumperske.info

Jarní hermelínová pomazánka

4. dubna 2008 v 14:00 | Boráček |  Pomazánky
Potřebujeme:
100 g hermelínu, 100 g vepřové šunky, 200 g ředkviček, 2 cibule šalotky, i s natí, 2 lžíce másla, 2 lžíce kysané smetany, 1 lžíce sardelové pasty, špetka mletého pepře.
Postup:
hermelín, šunku a ředkvičky hrubě nastrouháme. Vmícháme změklé máslo, kysanou smetanu, sardelovou pastu a nakonec drobně pokrájené cibulky i s natí. Pomazánku dochutíme pepřem.


Drátěný program                                                                                  www.sumperske.info

Jarní fazolková polévka

4. dubna 2008 v 13:54 | Boráček |  Polévky
Potřebujeme:
500g mladých fazolových lusků, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 litry vody, 1 pár uzenek, 2 brambory, 1 masox, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, špetka soli, 50g hladké mouky, 50g másla.
Postup:
na sádle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme na plátky nakrájené uzenky a krátce je orestujeme ze všech stran. Paprášíme sladkou a pálivou paprikou, zalijeme vodou a přidáme očištěné fazolové lusky, zbavené stopek a pokrájené šikmo na kousky dlouhé asi 2 cm. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do vroucí polévky. Vše zvolna vaříme asi 45 minut, pak přidáme masox a ještě 15 minut vaříme. Plévku zahustíme světlou jíškou, umíchanou z másla a mouky a případně dosolíme.


Drátěný program                                                                     www.sumperske.info