Leden 2008

Tvarohová pomazánka s mrkví

30. ledna 2008 v 14:17 | Boráček |  Pomazánky
Potřebujeme: 1 balíček tvarohu(250g), 1 žloutek, 100g mrkve, 20g másla, mléko, citrónová šťáva, pažitka, sůl.
Postup:
změklé máslo rozetřeme se solí do pěny, přidáme tvaroh a žloutek, našleháme. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, citrónovou šťávu, drobně nakrájenou pažitku a promícháme. Můžeme zředit trochou mléka.




Zelný salát s česnekem

30. ledna 2008 v 13:55 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
500g hlávkového zelí, citrónová šťáva, sůl, olej, česnek.
Postup:
očištěné zelí nakrájíme na jemné nudličky, mírně osolíme a necháme v chladničce půl hodiny nakřehnout. Potom je pokapeme citrónovou šťávou, olejem a přidáme prolisovaný česnek. Promícháme a podáváme.

Drátěný program                                                                             www.sumperske.info

Pórková omáčka

30. ledna 2008 v 13:37 | Boráček |  Omáčky
Potřebujeme:
150g mladého pórku, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 50g hladké mouky, pepř, sůl, vývar z kostí nebo z masoxu, 1dl mléka.
Postup:
jemně nakrájenou cibulku usmažíme dozlatova na oleji, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme metličkou, přidáme celý pepř, sůl a za častého míchání vaříme 20 minut. Mezitím očištěný pórek pokrájíme a podusíme doměkka v troše vývaru. Omáčku zalijeme mlékem, procedíme, přidáme pórek i s vývarem a krátce povaříme.



Těstoviny s vepřovým masem a rajčaty

23. ledna 2008 v 10:46 | Boráček |  Těstoviny / rýže
Potřebujeme:
400g těstovin, 400g vepřového masa, 400g rajčat, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 100g tvrdého sýra, mletý pepř, sůl.
Postup:
vepřové maso nakrájíme na drobné kostičky osmažíme po všech stranách na zpěněné cibulce, osolíme podlijeme vodou a dusíme. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, potom do studené vody, oloupeme, pokrájíme a s kečupem a pepřem přidáme k poloměkkému masu. Měkké maso vydusíme do odpaření tekutiny. Promícháme s vařenými, dobře okapanými těstovinami a na talířích posypeme strouhaným sýrem.