Říjen 2007

Mrkvový salát se sýrem

30. října 2007 v 17:07 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
500g mrkve, 1-2 jablka, 60g tvrdého sýra, citronová šťáva, cukr, sůl.
Postup:
očištěnou mrkev a jablka nastrouháme na jemné nudličky, promícháme s citronovou šťávou, cukrem a solí. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.



Drátěný program                                                                                www.sumperske.info

Těstovinový salát s jablky

30. října 2007 v 16:52 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
3 cukety, 2 rajčata, 1/2 červené papriky, 2 červená jablka, 2 cibule, 100ml olivového oleje,
10 lístků bazalky, 1 lžíce posekané petrželky, 400g těstovin (vřetena,kolínka), sůl, pepř.
Postup:
cukety, rajčata, papriku, jablka, cibuli očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vše osmahneme na 1 lžíci oleje. Pomalu přiléváme zbývající olivový olej, poté osolíme a opepříme. Bazalku omyjeme osušíme a nakrájíme na nudličky. Spolu s posekanou petrželkou přidáme k zelenině. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme, necháme okapat a promícháme se zeleninou.


Drátěný program                                                                                 www.sumperske.info

Zelné lívanečky

30. října 2007 v 16:08 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme:
300g sterilovaného zelí, 250g hladké mouky, 40g droždí, 2 vejce, 400ml mléka, 20g cukru,
100ml oleje, sůl, provensálské koření.
Postup:
do vlažného mléka vsypeme cukr, přidáme ušlehaná vejce a droždí. Necháme rozpustit a nakynout, pak přidáme hladkou mouku, koření a sůl. Ze směsi metlou vyšleháme hladké těsto, které zahustíme sekaným okapaným zelím. Smažíme na vymazaném lívanečníku dokřupava.


Drátěný program                                                                             www.sumperske.info

Zelné bramboráčky

30. října 2007 v 15:48 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme:
500g brambor, 250g kysaného zelí, 3-4lžičky škrobové moučky, 1 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, olej na smažení.
Postup:
brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Zelí necháme okapat a pokájíme ho na menší kousky. Obojí smícháme dohromady, přidáme škrobovou moučku, oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli, vajíčko, okořeníme a osolíme. Důkladně promícháme a v pánvi smažíme malé bramboráčky.



Lívance s džemem a jogurtem

28. října 2007 v 9:28 | Boráček |  Sladká jídla
Potřebujeme:
400g hladké mouky, asi 1/2 litru mléka, 1 vejce, 15g droždí, 2 lžíce cukru, sůl, olej na smažení, džem, 2 kelímky bílého jogurtu, moučkový a vanilkový cukr na posypání.
Postup:
do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vejce, sůl a za stálého šlehání přidáváme po troškách prosátou mouku. Nádobu s řídkým těstem na lívance přikryjeme a necháme v teplé místnosti vykynout. Vykynuté těsto naléváme na rozehřátý olej a lívance usmažíme po obou stranách. Potřeme džemem, přeložíme na půlky, poklademe jogurtem, posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a hned podáváme.



Špagety s tuňákem

27. října 2007 v 18:04 | Boráček |  Těstoviny / rýže
Potřebujeme:
300g špaget, 200g konzervovaného tuňáka, 1 sterilovaná kapie, česnek, majoránka, tymián,
2 lžíce oleje, pepř, sůl, 60g strouhaného sýra.
Postup:
špagety uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Na oleji osmažíme drobně pokrájený česnek, vmícháme pokrájeného tuňáka, pokrájenou kapii a prohřejeme. Směs okořeníme a podáváme se špagetami, které nakonec posypeme strouhaným sýrem.



Plněné vepřové kotlety

27. října 2007 v 17:46 | Boráček |  Vepřové maso
Potřebujeme:
4 vyšší vepřové kotlety, 1 párek, kousek sterilované okurky, 1 cibule, 30g sádla, hladká mouka, sůl.
Postup:
v kotletách prořízneme ploché otvory, vložíme do nich kousky párku a okurky a otvor uzavřeme párátky. Kotlety osolíme, poprášíme moukou, opečeme na sádle se zpěněnou cibulí, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.


Drátěný program                                                                                 www.sumperske.info

Kakaové bochánky

27. října 2007 v 17:25 | Boráček |  Drobné cukroví
Potřebujeme:
160g másla, 160g moučkového cukru, 60g kakaa, 170g hladké mouky, loupané mandle.
Postup:
v míse utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme mouku a důkladně zpracujeme v hladké těsto. Tvarujeme malé kuličky a do každé zapíchneme půlku mandle, trošku zmáčkneme a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pomalu pečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě.


Drátěný program                                                                                    www.sumperske.info

Vánočka

27. října 2007 v 15:31 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
500g polohrubé mouky, 100g cukru, 3 žloutky, 150g tuku, 250ml mléka, 40g droždí, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 50g mandlí, 50g rozinek, citronová kůra.
Na potření 1 vejce. Na posypání sekané mandle.
Postup:
do nádoby nalejeme polovinu množství vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobené droždí, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, žloutky, rozpuštěný vlažný tuk, zbylé mléko, cukr, citronovou kůru, spařené oloupané a nasekané mandle, propláchnuté rozinky. Přilejeme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout. Pak těsto znovu propracujeme a rozdělíme na devět dílů. Z každého kousku vyválíme dlouhý váleček. Ze čtyř spleteme cop, který umístíme na plech vyložený pečícím papírem a uprostřed dlaní mírně stlačíme. Na něj pak položíme cop ze tří pruhů. Nakonec nahoru uděláme cop ze dvou pruhů. Ještě chvíli necháme vánočku kynout, pak ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Ve vyhřáté troubě upečeme.

Bytové doplňky

Rumové kuličky

26. října 2007 v 13:54 | Boráček |  Nepečené cukroví
Potřebujeme:
100g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 50g mletých ořechových jader, 50g drobně rozsekaných rozinek (předem namočených v rumu), 100g mletých kakaových Be-be sušenek,
2 lžíce rumu, na obalení mletá ořechová jádra nebo drcené sušenky.
Postup:
Vše smícháme a vypracujeme hmotu, z které tvoříme menší kuličky. Ty obalujeme v mletých ořechových jádrech, nebo sušenkových drobcích.

Bytové doplňky

Piškotová bomba

26. října 2007 v 13:30 | Boráček |  Nepečené cukroví
Potřebujeme:
2 balíčky cukrářských piškotů, 1 šálek studené černé kávy, 2 lžíce brandy (rumu), 250g másla,
1 vanilkový cukr, 1 čokoládový pudinkový prášek, 300ml mléka, 150g moučkového cukru,
100g čokolády, 200ml šlehačky.

Postup:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Poté ho postavíme do studené vody a za stálého míchání ho necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo utřeme s cukrem do pěny,do které postupně zašleháme rozehřátou vlažnou čokoládu a pudink. Mísu vyložíme fólií a plníme piškoty, které namáčíme v kávě smíchané s brandy. Vrstvu piškotů vždy silně potřeme krémem. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Mísu uložíme nejlépe přes noc do chladničky, aby se dort rozležel a ztuhl. Vyklopíme na podnos, potřeme ušlehanou šlehačkou a ozdobíme hoblinkami čokolády.


Drátěný program                                                                                  www.sumperske.info

Kokosové kuličky

26. října 2007 v 12:54 | Boráček |  Nepečené cukroví
Potřebujeme:
100g kokosové moučky, 60g másla, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 bílek, 1 lžíce koňaku, na obalení kokos.

Postup:
ze všech surovin vypracujeme vláčnou hmotu. Utvoříme z ní kuličky, které obalíme v kokosu a v chladnu necháme ztuhnout.

Bytové doplňky

Čokoládové placičky

26. října 2007 v 12:43 | Boráček |  Nepečené cukroví
Potřebujeme:
120g 70% hořké čokolády, 50g másla, 80g nasekaných mandlí a oříšků.
Nalámanou čokoládu s máslem dáme do nádoby a pomalu za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Hladkou čokoládu hned naléváme do papírových košíčků (asi 4mm). Placičky posypeme směsí oříšků a mandlí a necháme ztuhnout. Před podáváním papírové košíčky sloupneme.

Drátěný program                                                                                www.sumperske.info

Ledové řezy

23. října 2007 v 10:53 | Boráček |  Nepečené cukroví
Potřebujeme:
250g ztuženého pokrmového tuku, 2 vejce, 250g moučkového cukru,1  balíček piškotů,
60g kakaa, hrst ořechů, kandované ovoce, rum podle chuti.

Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, za stálého míchání přidáme vejce, cukr, kakao, kandované ovoce a ořechy. Hmotu mícháme dokud se nespojí. Formu vyložíme alobalem. Na dno dáme vrstvu zchladlé hmoty, na ni piškoty pokapané rumem a postup opakujeme tak, aby horní vrstvu tvořila hmota. Pak dáme ztuhnout do chladničky a krájíme na řezy.

Drátěný program                                                                                www.sumperske.info

Houbový paprikáš

17. října 2007 v 17:03 | Boráček |  Omáčky
Potřebujeme:
600g čerstvých hub, 3dl kysané smetany, 40g másla, kousek cibule, mletá paprika,2  zelené papriky, sůl.

Postup:
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle, přidáme očištěné, na kousky pokrájené houby a papriky a za stálého míchání smažíme do vydušení tekutiny. Pak vmícháme mletou papriku, necháme zpěnit. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme, až houby a papriky změknou. Tekutiny nemá zůstat mnoho v paprikáši. Vařící paprikáš rozdělíme na talíře, přelijeme kysanou smetanou a hned podáváme s pečivem.

Drátěný program                                                                               www.sumperske.info