Srpen 2007

Šopský salát

23. srpna 2007 v 16:36 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
2-3 papriky, 4-5 rajčat, 1 menší salátová okurka, 1 cibule, 100g balkánského sýra, na dochucení cukr, sůl, ocet.
Postup:
Omyjeme a očistíme zeleninu. Papriky nakrájíme na nudličky, rajčata na kostičky, okurku i cibuli. Vše dáme do mísy, ochutíme cukrem, solí a octem. Dobře promícháme. Balkánský sýr nakrájíme na kostičky a posypeme nebo zlehka vmícháme do salátu.


Ovocné knedlíky

23. srpna 2007 v 16:10 | Boráček |  Sladká jídla
Potřebujeme:
500g netučného tvarohu, sůl,6-7lžic dětské krupičky, 2 vejce,hladká mouka na pomoučení válu, čerstvé nebo kompotované ovoce.
Postup:
V misce rozmačkáme tvaroh, trochu ho osolíme a přidáme do něj krupičku a vejce. Vše promícháme. Lžící vykrajujeme malé kousky a na pomoučeném vále z nich rukama tvoříme placičky, na které klademe ovoce. Vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme v osolené vodě 8-10minut.


Bezplatná inzerce

Tvarohová pomazánka s křenem

23. srpna 2007 v 15:55 | Boráček |  Pomazánky
Potřebujeme:
300g měkkého tučného tvarohu, 200g jablek, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce kysané smetany, sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva.
Postup:
Prolisovaný tvaroh smícháme s oloupanými, nahrubo nastrouhanými jablky. Přidáme rozšlehanou kysanou smetanu a křen nastrouhaný najemno. Vše osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a dobře promícháme.


Tvarohové jablečné lívanečky

23. srpna 2007 v 15:32 | Boráček |  Sladká jídla
Potřebujeme:
250g měkkého tvarohu, 60g másla, 1 vejce, 150g polohrubé mouky, 150g strouhaných jablek, 125ml mléka, 80g oleje na pečení, moučkový cukr, skořice na posypání.
Postup:
do tvarohu postupně zamícháme rozehřáté máslo, vejce, mouku a strouhaná jablka. Směs zředíme mlékem. Ze vzniklého těsta tvoříme naběračkou lívanečky, které opékáme na vymaštěném lívanečníku po obou stranách. Hotové lívanečky posypeme cukrem a skořicí.



Kuře na zelenině

22. srpna 2007 v 21:11 | Boráček |  Dietní jídla
Potřebujeme:
1 velké kuře, 2 cibule, 3 papriky(barevné), 2tykve(cukety), 1 lilek, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 lžíce provensálského koření, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce másla,4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl.
Postup:
Kuře očistíme, osolíme, opaprikujeme, opepříme a pomažeme máslem. Do pekáče vlejeme trochu olivového oleje a kuře pečeme v troubě při 180°C. Rajčata rozpůlíme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek najemno nasekáme, tykev, lilek a papriky pokrájíme na kousky. Takto upravenou zeleninu smícháme s kořením a přidáme ke kuřeti 15minut před jeho dopečením.



Cibulová polévka se sýrem

22. srpna 2007 v 20:37 | Boráček |  Polévky
Potřebujeme:
200g cibule, 50g másla, 30g hladké mouky, 1,5litru vývaru, 75g tvrdého sýra, 200ml bílého vína, sůl.
Postup:
Cibuli nakrájíme na plátky, ty osmažíme na rozehřátém másle, zasypeme moukou a osmahneme na jíšku. Poté ji zalejeme vývarem, dobře promícháme a povaříme. Podle chuti osolíme, přilejeme víno, přidáme nastrouhaný sýr a prohřejeme. Můžeme podávat s toasty z bílého chleba.



Segedínský guláš

22. srpna 2007 v 20:15 | Boráček |  Omáčky
Potřebujeme:
400g vepřové plece, 2 cibule, 40g sádla, mletá sladká paprika, bobkový list, sůl, celý kmín,
400g kysaného zelí, 20g hladké mouky, 100ml mléka, 1 stroužek česneku.
Postup:
Plec opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájenou nadrobno necháme zpěnit na rozpálené polovině sádla, přidáme papriku a bobkový list a zamícháme. Vložíme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme a opečeme. Potom podlejeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme. Během dušení maso občas zamícháme a podle potřeby podléváme horkou vodou. K poloměkkému masu přidáme zelí, vše podlejeme horkou vodou a asi 20 minut dusíme. Zbytek sádla rozpustíme v kastrolu, posypeme moukou a za stálého míchání zapražíme dorůžova. Touto jíškou zahustíme směs masa a zelí, zamícháme a dusíme dál. Když je maso téměř měkké, přilejeme do šťávy mléko, ochutíme rozetřeným česnekem a dusíme doměkka. Nakonec podle chuti přisolíme.
TIP: mléko můžeme nahradit smetanou omáčka je chutnější.


Drátěný program                                                                              www.sumperske.info

Zapečené špagety se špenátem

21. srpna 2007 v 17:02 | Boráček |  Těstoviny / rýže
Potřebujeme:
1 balení špaget, 1 lžíce soli, 1 balení špenátového protlaku, 2 stroužky česneku, špetka mletého černého pepře, špetka soli,1  smetana na šlehání, 200g šunky, 300g nastrouhaného tvrdého sýra.
Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě, pak scedíme a necháme okapat. Špenát vložíme do kastrolu, necháme ho rozehřát, ochutíme česnekem, pepřem a solí a nakonec vlejeme smetanu. Šunku nakrájíme na kostičky. Do zapékací mísy nasypeme polovinu těstovin, na ně rozdělíme nakrájenou šunku,naneseme špenát a opět zasypeme těstovinami.Vše posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme.


Drátěný program                                                                                    www.sumperske.info

Broskvový koláč s drobenkou

4. srpna 2007 v 15:58 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
300g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 150g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, špetka nastrouhané citronové kůry, 2 vejce, 125ml oleje, 125ml kysané smetany, 15 broskví. Na drobenku 50g hrubé mouky,50g moučkového cukru,kousek másla.
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, oběma cukry,solí a citronovou kůrou. Přidáme vejce, olej a kysanou smetanu a vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na plech vyložený pečícím papírem, hustě poklademe nakrájenými broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170-180ˇC asi 30minut dorůžova.

Drátěný program                                                                                    www.sumperske.info

Mrkvový salát s ananasem

4. srpna 2007 v 15:21 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
mrkev (počítejte 2 střední mrkve na osobu), konzerva ananasových kostek, citron a cukr na dochucení.
Postup:
Mrkev nastrouháme najemno, přidáme ananas i se šťávou a ochutíme cukrem a citronem.
Opravdu-výborné

Drátěný program                                                                      www.sumperske.info

Jablečný závin

3. srpna 2007 v 10:31 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
40dkg hladké mouky, 10dkg moučkového cukru, 10dkg tuku (lukana, hera), 2celá vejce, citronová kůra (šťáva), 3/4 prášku do pečiva, 6lžic mléka.
Náplň: nastrouhaná jablka (ochucená vanilkovým cukrem, skořicí)
Postup:
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Rozdělíme na půl. Polovinu těsta roztáhneme, přidáme náplň a zaděláme tak, aby nevytékala šťáva z jablek při pečení. Stejně postupujeme s druhým kouskem těsta. Pak potřeme žloutkem a pečeme.

Drátěný program                                                                                   www.sumperske.info

Řezy

2. srpna 2007 v 17:53 | Boráček |  Moučníky
Postup:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 3-4 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, kakao. Vše smícháme, upečeme, necháme vychladnout. Připravíme si 1 tvaroh ve vaničce, 1 jogurt MAX, vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti. Vyšleháme, dáme na vychladlý moučník. Můžeme posypat čokoládou, nebo polít čokoládovou polevou.

Buchta z podmáslí

2. srpna 2007 v 17:28 | Vlastinka |  Moučníky
Postup:
Do 1 l podmáslí, přidáme 3 sklenice cukru krupice a zamícháme. Potom přidáme 4 sklenice polohrubé mouky, do které přidáme 2 malé lžíce sody, 3 lžíce kakaa, 1 lžičku kávy, rozinky. Zamícháme, přidáme 1 sklenici oleje. Dobře promícháme. Pečeme 3/4 hodiny v předtopené troubě. Nedáváme do chladna.

Drátěný program                                                                          www.sumperske.info