Leden 2007

Ředkvičkový salát se smetanou

21. ledna 2007 v 15:06 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
ředkvičky: 3 svazek až 4, smetana kyselá: 0,75 - šálku (husté), sůl, kopr nebo: cibulová nať -citron, salát: 1 - hlávka
Příprava:
Očištěné ředkvičky omyjeme, nakrouháme na tenké plátky a promícháme s osolenou smetanou a sekanými zelenými natěmi. Namísu upravíme oprané salátové listy, pokapeme je osolenou citrónovou šťávou a na ně urovnáme ředkvičkový salát. Do středu zapíchneme srdíčko ze salátu.

Drátěný program                         ¨                                                               www.sumperske.info

Švestkové knedlíky

21. ledna 2007 v 14:57 | Boráček |  Sladká jídla
Potřebujeme:
brambory: 0,3 kg, vejce: 2 -, máslo: 1 - lžička, sůl: 1 lžička, mléko: 8 lžíce (asi), mouka hrubá podle potřeby, švestky: 1 kg, máslo, tvaroh.
Příprava:
Do mísy dáme uvařené prolisované brambory, přidáme nahřáté máslo, vejce, sůl, mléko a mouku. Vypracujeme tužší těsto a tvoříme knedlíky. Na moukou posypaném vále utvoříme váleček a nakrájíme jej na dílky, poklademe omytým osušeným ovocem a knedlíky zabalíme. Vaříme je asi 6 až 8 minut. Podáváme smáslem, tvarohem a cukrem, nebo též mletým mákem smíchaným s cukrem a omaštěné sádlem.


Kuře s houbami a rajčaty

21. ledna 2007 v 14:50 | Boráček |  Pečeně


Potřebujeme:
kuře: 1 ks, máslo: 2 lžíce, cibule: 1 ks větší, hříbky: 120 g nebo: žampiony: 120 g, sůl, petržel nať, rajče: 4 ks až 5.
Příprava:
kuře omyjeme, rozdělíme na porce, osolíme a opečeme na větší části másla. Do tuku ke kuřeti přidáme drobně pokrájenou cibuli, osmahneme ji na světlý odstín, přidáme oloupaná, na dílky pokrájená rajčata, a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru. Na zbylé části másla podusíme houby s jemně sekanou petrželovou natí, přidáme je k ostatnímu, promícháme a pokrm zapečeme v troubě.
Obměna: Před vložením do trouby posypeme kuře strouhaným sýrem smíchaným se strouhanou houskou.
Přílohy: smažené brambory, rýže.


Briky

21. ledna 2007 v 14:31 | Boráček |  Minutky
Potřebujeme:
maso jehněčí: 300 g (mleté), nebo: maso telecí: 300 g, těsto listové: 8 listy,vejce: 8 ks, cibule: 3 ks, petržel: 1 svazek, olej: 12 lžíce, bílek vaječný: 1 ks, citron: 2 ks větší, pepř mletý, sůl.
Příprava:
Oloupanou cibuli posekáme, stejně tak petrželovou nať, a dáme obojí povařit do 200 ml osolené vody. Tu slijeme. Přidáme mleté maso, opepříme, dobře promícháme. Doprostřed každého listu
jemně vyváleného těsta dáme nádivku, vyklepneme na ni jedno syrové vejce. Okraje listu složíme tak, abychom dostali čtverec. Jeho kraje pomažeme trochou bílku a list složíme do trojúhelníku; bílkem se na okrajích slepí. Mezitím jsme rozpálili na pánvi olej,
mělo by se z něj lehce kouřit. Briky do oleje opatrně vsouváme a  smažíme dvě až tři minuty. Přitom hořejšek poléváme olejem; asi půl minuty před koncem smažení lze opatrně obrátit. Briky
podáváme horké se čtvrtkami citrónu; každý stolovník si svůj zakape šťávou. 


Jehněčí ražničí

20. ledna 2007 v 15:57 | Boráček |  Minutky
Potřebujeme:
maso jehněčí: 500 g, sójová omáčka, pepř mletý, sůl, špek: 200 g, cibule: 4 ks malé, kari: 1 lžička, hořčice: 1 lžička, zelenina: 4 - osoby, špejle: 2 ks, brambory: 4 - osoby nebo hranolky: 4 - osoby, česnek: 4 stroužek.
Příprava:
Jehněčí maso (nejlépe vykostěná kotleta nebo kýta) nakrájíme (přes vlákno) na medailonky velikosti max. 3x3 cm. Přidáme sůl, pepř, sojovou omáčku, hořtici, česnek vše důkladně promícháme natlačíme do porcelánové nebo nerezové nádoby přikryjeme nejlépe mikrotenovým sáčkem a dáme do lednice na 12 hodin odležet. Po této době nakrájíme špek na čtverečky asi
2 x 2 cm, 5 mm silné a cibuli asi 5 mm plátky. Připravíme špejle na půlky. Napichujeme na špejle v pořadí:maso, špek, cibule a toto opakujeme stále do kola až je špejle plná (končíme vždy
masem). Na rospaleném oleji na pánvi osmahnem 4 - 5 min.
Podáváme s brmborem nebo hranolkama se zeleninovou oblohou nabo salátem.



Celerový salát s ananasem

19. ledna 2007 v 18:00 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
celer: 300 g, ananas: 250 g, jogurt bílý: 200 ml, citron: 1 ks, sůl, cukr.
Příprava:
Celer oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1,5 cm široké, vložíme do okyselené a osolené vody a vaříme do poloměkka. Vodu slijeme, celer necháme vychladnout a nakrájíme jej na kostičky. Vložíme do misky a ihned zakapeme citronem. Ananas nakrájíme na kostičky a přidáme k celeru. Jogurt zamícháme se solí a cukrem, nalijeme na nakrájený celer s ananasem, promícháme a podáváme vychlazené ve sklenkách na nožce jako slavnostní předkrm.



Marcipanové hříbky

14. ledna 2007 v 10:31 | Boráček |  Drobné cukroví
Potřebujeme:
200 g mandlí, 250 g moučkového cukru, vodu, 10 g kakaa, 1 bílek.
Příprava:
Mandle spaříme vřelou vodou, oloupeme a pomeleme. Přidáme cukr, pokropíme vodou a válečkem roztáhneme po desce do hladka. Směs rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao. Z bílé hmoty zformujeme nožky a z tmavé kloboučky hříbků. Ty navlhčíme bílkem, spojíme a necháme oschnout na teplém místě.


Houbová polévka

5. ledna 2007 v 8:38 | Boráček |  Polévky
Potřebujeme:
160g sušených hub, 1 velkou bramboru, 50g sádla, 20g hladké mouky na zápražku, 20g cibule, sůl, petrželovou nať, mletý pepř.
Příprava:
Očištěné houby a bramboru nakrájíme, dáme do vody, osolíme a vaříme. Ze sádla a mouky připravíme zásmažku, přidáme do ní nastrouhanou cibuli, osmažíme a zalijeme horkou vodou . Přidáme k uvařeným houbám a bramboře a všechno ještě povaříme. Nakonec ochutíme polévku petrželovou natí a mletým pepřem.



Sloní žrádlo

2. ledna 2007 v 11:23 | Boráček |  Saláty
Potřebujeme:
40 dkg měkkého salámu (gothaj), 1 majolku, cibuli, 3 kysané okurky, 2-3 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 kostka cukru.
Postup:
Salám pokrájíme nadrobno, kečup, hořčici, olej, ocet a cukr povaříme. Po zchladnutí přidáme majoluku a salám. Vše řádně promícháme a můžeme podávat s vekou jako chlebíčky ozdobené rajčetem nebo paprikou.

Bytové doplňky

Langoše

1. ledna 2007 v 15:05 | Boráček |  Smažená jídla
Potřebujeme:
35 dkg polohrubé mouky, 2dcl mléka, špetku soli, lžičku mletého cukru, 20dkg kvasnic, olej.
Příprava:
  1. Ve velké míse si připravíme těsto.
  2. Přidáme mouku, mléko, sůl a zpracujeme těsto.
  3. Těsto necháme vykynout na teplém místě.
  4. Z kynutého těsta tvarujeme langoše, které smažíme na rozpáleném oleji.
  5. Ochutíme česnekem, kečupem, sýrem apod. podle vlastní chuti.
Dobrou chuť.