Prosinec 2006

Rošťáci

31. prosince 2006 v 14:32 | Boráček |  Minutky
Příprava:
6 vepřových kotletek, 2 celá vejce, 1 kávová lžička soli a pepř, 1 až 3 polévkové lžíce koření, 1 až 3 polévkové lžičky worcesterové omáčky, 2 polévkové lžičky hořčice, 2 lžíce solamylu.
Postup:
Vepřové kotlety naklepeme, namočíme po obou stranách ve směsi připravené z uvedených surovin. Potom je skládáme do mísy a zalijeme zbytkem směsi. Necháme 24 hodin uležet. Smažíme jako bifteky asi 3 minuty. Podáváme s hranolky, tatarkou a zeleninovým salátem.



Roštěnka

30. prosince 2006 v 11:35 | Boráček |  Omáčky
Příprava:
Maso nakrájené na plátky z obou stran osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením a z jedné strany jemně potřeme hořčicí. Na pokrájeném špeku zprudka osmažíme nejdříve z nepotřené strany a až začne prostupovat krev obrátíme. Na zbytku špeku opražíme na kostičky pokrájenou cibulku a přidáme pórek. Smícháme vše dohromady a zalijeme teplou vodou. Necháme dusit doměka. Zahustíme a přidáme na kostičky pokrájené uvařené vejce a pokrájenou kyselou okurku.



Rajská polévka

29. prosince 2006 v 19:45 | Boráček |  Polévky
Postup:
z tuku a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Přidáme bobkoví list a vaříme 10 minut, pak přidáme rajský protlak a po převaření přidáme uvařenou rýži a krátce povaříme. Polévku přisladíme ,osolíme a můžeme podávat.



Buchty s tvarohem

29. prosince 2006 v 19:31 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
½ kg hladké mouky, kvásek (1/4 l mléka, cukr, kvasnice, 2 lžíce hladké mouky),
2 vejce + 7 malých lžiček cukru (trošku našlehat) a asi 1 dl oleje. 2 tvarohy.
Postup:
Připravíme těsto které necháme vykynout. Potom těsto vyválíme a rozdělíme na menší kousky na které dáme lžičku rozmixovaného tvarohu s cukrem a mlékem. Kousky těsta s tvarohem pořádně zabalíme ať nám tvaroh při pečení neutíká. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve středně rozehřáté troubě asi 20 minut.



Jablkové řezy

29. prosince 2006 v 18:44 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 4 jablka , 2 prášky do pečiva, 2 vejce, 2 žlice kakaa,
10 lžic oleje, hrnek mléka, 4 lžíce rumu.
Na polevu:
6 lžic moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, 1 lžičku tuku lva, 3 lžíce horké vody, mletý kokos.
Příprava:
Na hrubém struhadle postrouháme jablka a ostatní ingredience na těsto smícháme a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Po vychladnutí polijeme polevou, kterou připravíme za stálého míchání na mírném ohni z cukru, kakaa, vody a lvy. Polevu nalijeme na moučník a ihned posypeme kokosem.



Prošívaná deka

29. prosince 2006 v 18:29 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
3 vejce, 1/2 hrnku oleje a vlažné vody, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, tuk a mouku na plech.
Nádivka:
2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 1/2 vanilkového pudinku v prášku, cukr, mléko, vanilkový cukr.
Příprava:
Ve šlehači šleháme cukr, vejce a postupně přidáváme olej, mouku a vodu. Nakonec vmícháme kakao a prášek do pečiva. Hmotu vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Z nádivky zdobítkem vytvoříme na těstě mřížky a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.



Švédský sypaný koláč

29. prosince 2006 v 18:14 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
1 hrnek krupice, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, prášek do pečiva, citrónovou šťávu, 6 jablek, 1/8 mléka.
Příprava:
Do mísy nasypeme krupici, mouku, cukr, prášek do pečiva, přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Do vymazané a vysypané formy vložíme 1/3 směsi a navršíme na ni asi polovinu jablek hrubě nastrouhaných i se slupkou. Opět přidáme část směsi a na ni navršíme druhou polovinu jablek a zakončíme poslední třetinou směsi. Na vrch naskládáme kousky pokrájeného másla a zvolna asi hodinu pečeme. Do jablek můžeme podle chuti přidat rozinky, skořici nebo oříšky.


Bublanina

29. prosince 2006 v 17:58 | Boráček |  Moučníky
Příprava:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 3 celá vejce, 2dl oleje, prášek na kynutí, vanilka a ovoce.
Na vymaštěný a vysypaný plech nalijeme těsto. Posypeme ovocem a vanilkou. Pečeme 15 až 20 minut.


Nepečené kokosové řezy

29. prosince 2006 v 16:16 | Boráček |  Nepečené cukroví
Příprava:
40 dkg sušenek nebo piškotů, 6 lžic rumu, 6 lžic mléka (podle potřeby), 10dkg cukru, 5dkg kakaa. Propracujeme na těsto do kterého zabalíme nádivku z 15dkg kokosu, 25dkg másla,1 0dkg cukru. Do poloviny nádivky můžeme přidat růžovou barvu na vajíčka.
Zabalíme do alobalu a na 24 hodin dáme naležet do ledničky.



Nekynuté koláče

29. prosince 2006 v 16:03 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
½ kg polohrubé mouky, trochu soli, 1/4 kg 100% tuku, 1 vejce 1 žloutek, kvásek (1/4 l mléka,
7 kostek cukru, 8dkg kvasnic.)
Vypracujeme těsto které rozdělíme na menší kousky na které můžeme dát tvaroh nebo marmeládu. Pečeme na vymaštěném plechu asi 15 minut



Rajská omáčka

29. prosince 2006 v 15:54 | Boráček |  Omáčky
Příprava:
Na tuku osmahneme pokrájenou cibulku a zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidáme divoké koření, skořici. Posypeme hladkou moukou a připravíme zásmažku. Do ní namícháme rajský protlak, zalijeme vodou a rozšleháme. Uvařenou omáčku dochutíme solí, octem a cukrem. Po převaření přecedíme a podáváme ze sekanou a těstovinami.



Sekaná

29. prosince 2006 v 15:44 | Boráček |  Pečeně
Potřebujeme:
50dkg mletého masa, 1 cibuli, 3 vejce, 5 rohlíků namočených v mléce, 1 velký česnek, sůl, pepř, majoránka, sádlo na podmazání, voda na podlití.
Příprava:
Mleté maso řádně promícháme s ostatními surovinami, vypracujeme šišku kterou pečeme na vymazaném plechu sádlem. Sekanou při pečení podlijeme trochou vody a poléváme omastkem z pekáče. Pečeme při 220 stupních asi 1 hodinu.



Tvarohové knedlíky

29. prosince 2006 v 15:31 | Boráček |  Sladká jídla
Potřebujeme:
3dkg másla, 20dkg tvarohu, 50dkg hrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 vejce, sůl.
Příprava:
ze surovin vypracujeme těsto které rozdělíme na menší kousky. Do těchto kousků zapracujeme ovoce nebo marmeládu podle chuti a povaříme ve vřelé vodě 5 až 8 minut. ( knedlíky jsou hotové když vyplavou na horu.)



Tvarohový závin s jablky

29. prosince 2006 v 15:21 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme:
1 hera, 1 tvaroh, 1 a ½ hrnku hladké mouky, strouhaná jablka.
Příprava:
Ze surovin vypracujeme těsto, rozválíme jej a posypeme strouhanými jablky, trochou skořice a cukru. Potom stočíme a dáme péct.


Piškot s želatinou

29. prosince 2006 v 15:09 | Boráček |  Moučníky
Potřebujeme+ připravujeme:
4 celá vejce a 25dk cukru rozmícháme a přidáme 1dl oleje, 1dl vlažného mléka, 20dk polohrubé mouky smíchané s 1 práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech a upečeme asi při teplotě 200 stupňů.
Po schládnutí poklademe ovocem a polijeme piškot želatinou s ovoce kterou připravíme ze
2 pudinků + šťáva z ovoce + cukr + voda, tak aby nám to dalo asi 1l objemu který převaříme. (při chladnutí rychle tuhne).